top of page

Våra bästa tips för återhämtningStress och återhämtning är en av mina hjärtefrågor efter min egen erfarenhet av utmattning. Det är ju så lätt att dras med och bara köra på. Men låt oss börja med att backa ett steg.

Stress har varit livsviktigt för oss under evolutionen. Yttre och akut stress drog igång det sympatiska nervsystemet och en stressrespons för att vi kroppsligen skulle göra oss redo för att slåss eller fly för våra liv. När vi blivit av med hotet genom att springa därifrån eller slåss så gick systemet tillbaka till ett parasympatiskt viloläge. Stressresponsen var fullt ändamålsenlig på tiden då vi levde i naturen som jägare och samlare. I dagens samhälle där vi är många som lever långt från naturen och med en mer eller mindre konstant stress kan man tycka att vår stressrespons inte är lika relevant. Det är ju inte så ofta vi behöver möta ett lejon i vår vardag. Det som stressar många idag är yttre faktorer så som krävande arbeten, livspusslet med familj och barn, ekonomiska problem och så vidare. Men stressen kan även komma inifrån i form av negativa tankar, oro och ångest. Ytterligare en stressfaktor som lätt glöms bort är den näringsfattiga och processade maten eller livsmedel vi inte tål. Summan av all denna stress är för många på tok för stor i förhållande till den återhämtning vi ger oss själva. Långvarig stress och brist på återhämtning leder som bekant till alltför många fall av utmattningssyndrom och annan stressrelaterad ohälsa.

Som med många aspekter av vår hälsa så finns det väldigt mycket vi kan göra för att öka vår återhämtning. Vi är alla olika och här gäller det att känna efter vad som funkar för just dig. Vissa trivs bäst med att helt enkelt lägga sig på sofflocket medan andra trivs bäst med en något mer aktiv vila i form av tex en skogspromenad. Det är bra att identifiera flera återhämtande saker för att kunna använda det som är som är lättast att tillämpa vid olika tillfällen. Har du ingen aning om vad som är återhämtande för dig? Då är ett bra tips att fundera på i vilka situationer du känner dig lugn och harmonisk. Vad är nyckeln till lugnet i de situationerna? Där finns en ledtråd som du kan använda för att nysta vidare. Och kom ihåg att återhämtning verkligen inte behöver innebära fet plånbok, spa och dyra utlandsresor. Det är de små sakerna vi gör ofta som kommer göra den största skillnaden.

Här kommer våra personliga favorittips för återhämtning:

Lottas bästa tips är ensamtid. ”Den använder jag helst till att läsa en skönlitterär bok. Helst ute på altanen eller på landet nu när vårsolen tittar fram. Jag sveper om mig en filt och tar med mig tekoppen ut. Det här ger mig både frisk luft, de läkande ljuden från naturen och en mental semester in i annan värld”.

Victorias bästa tips är naturen. ”Jag återhämtar mig allra bäst ute i naturen. Bland träd, mossa och frisk luft laddar jag batterierna. Jag älskar skogspromenader och har ett stort behov av att få mig en dos skogs-vitamin med jämna mellanrum. Jag promenerar, kramar ett träd, och när jag är som allra mest stressad bara lägger jag mig ner på marken och andas.

Mitt eget bästa tips är ett varmt bad. Jag är en frusen person och att krypa ner i ett varmt bad med någon härlig eterisk olja är en paus och en skön stund för både kropp och knopp. Jag dimrar ner ljuset och ligger där och praktiserar mindfulness genom att känna värmen sprida sig och följa mina andetag.

Lycka till och njut av din återhämtning!

//Angela

Om du vill ha fler tips om återhämtning eller individuell hjälp med din hälsa så erbjuder vi hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats.

Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här.

#återhämtning #stress #vila

67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page