top of page

Våra bästa naturliga tips mot halsfluss!


Alla barnen var redan i full färd att klä på sig för att gå ut när jag strax efter tre kom för att hämta min 4-åriga dotter Lucy på förskolan i fredags. Solen strålade och det kändes bra att få hämta lite tidigare. Precis när vi skulle gå kom Eva, en av pedagogerna, fram till oss och sa med lite besvärad röst - Jag tror att Lucy fått svinkoppor.. och så pekade hon mot väggen där det satt en lapp om att det just nu gick svinkoppor på förskolan.. Jaha, så var den helgen förstörd tänkte jag. Stackars Lucy hon skulle varken få gå på sin bästa kompis kalas, vi fick stanna hemma från farmors födelsedagsmiddag och det blev ingen dans på söndagen. Sen försökte jag göra en snabb planering på vem som skulle vabba först på måndagen, för det här blir väl långdraget tänkte jag..

Hursomhelst, Lucy var helt ok med att bara få vara hemma med oss hela helgen och att vi bara fick pussa henne på huvudet. Det blev mycket kreativt pyssel istället! Däremot blev jag smittad och fick ont i halsen dagen efter. Då förstod jag att dessa svinkoppor orsakades av streptokocker och att jag fått halsfluss..

För att spola fram lite så läkte Lucys svinkoppor på två dagar och hon var tillbaka på förskolan redan på måndagen. Jag däremot blev frisk på tre dagar, men då satte jag inte in full stöt förrän på morgonen dag tre då halsen gjorde superont och jag hade svårt att svälja pga smärtan och svullnaden.

Då ska jag berätta vad vi gjorde!

Med Lucy så följde jag rådet att lösa upp skorporna på kopporna med vatten och tvätta ordentligt med tvål och vatten, morgon och kväll. Sen baddade jag med en liten tuss indränkt i äppelcidervinäger och avslutade med att kladda på lite raw honung.Hon fick ha egna handdukar och vi bytte kläder och sängkläder varje dag. Två av kopporna var borta på en dag och den sista torkade in igår (den var lite större). Alltså raw honung är magisk!!

Själv googlade jag lite och tyckte Dr Axe hade en bra sammanfattning på de flesta råd. Så här gjorde jag:

  1. Jag ökade på min dos av C-vitamin till 4 gram per dag (även extra zink)

  2. Tog echinacea-tabletter 3 ggr/dag

  3. Drack kamomillte och ingefärate med raw honung i (lät först teet svalna innan jag hade i honungen).

  4. Gurglade med saltvatten och drack vatten med äppelcidervinäger

  5. Drack ett par koppar benbuljong

  6. Mycket vila

  7. Gjorde en shot med pressad citron, riven ingefära, gurkmejapulver och vitlök.


Enligt Vårdguiden tar det två dagar för antibiotikan att börja verka. Med dessa knep gick det på en dag! Då slapp jag dessutom riskera att få rubbad tarmflora! Yay! ;)

Bonustips! Se till att byta eller desinficera din tandborste när du är frisk så att du inte smittar ner dig igen. Jag fick lite extra nytta av mitt U/V-strålande tanborst-etui..

#halsfluss #streptokocker

247 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page