top of page
  • lotta

Ta en mini-Timeout!
Det är ganska lätt för mig att bli stressad när jag känner press på mig. Det kan både handla om press från andra, men också om att jag pressar mig själv. Det här har jag varit helt omedveten om tills för ca 1,5 år sedan då jag kände mig jättestressad och till slut kom fram till att jag behövde en månads timeout.


Timeouten fungerade som så att jag gjorde klart för alla omkring mig, min familj och min jobbpartner Victoria om exakt vad som kunde förväntas av mig under den här perioden. Jag la en sorts basnivå som bestod av det allra viktigaste som behövde fungera, men allt annat över det var en bonus.


Jag tänkte att under en månad skulle jag inte få dåligt samvete om jag vissa dagar bara klarade av att skicka det där viktiga mailet, men inte lyckades skriva något inspirerande blogginlägg eller lägga upp en vacker bild på Instagram.


Vad jag inte förstod då, men som jag fattar nu är att jag helt enkelt tog bort väldigt mycket upplevd press, för egentligen fanns inga krav att jag skulle prestera mer. Utan det var mer så att jag kände mig pressad.


När jag väl fått bort pressen så kändes helt plötsligt allt väldigt roligt igen, jag slutade skjuta upp saker och lät glädjen och inspirationen ta plats igen och då gick allt av bara farten. Effekten blev att jag nog aldrig har känt mig så inspirerad och kreativ som under den här månaden och jag jobbade nog mer än vad jag gjort månaderna innan. Innan timeouten kunde jag sitta och stirra på skärmen hela förmiddagen, skrolla runt på sociala medier och bara känna ångest över att jag inte gjorde något vettigt fast jag hade så himla mycket att göra. Jag tappade helt handlingsförmågan och kände mig helt låst och oinspirerad.


För mig behövde jag uttrycka mig tydligt inför mig själv och andra för att få bort pressen och då också den blockerande stressen. Det var så nyttigt för mig att uppleva och nu tar jag mini-timeouts så snart jag börja notera tecken på stress och jobbångest. Jag ser till att prioritera dagliga promenader utomhus. Kanske gör en timmes yoga på arbetstid eller bara sitter ner och känner efter - vilken arbetsuppgift går jag igång på idag. Vad vill jag göra just idag? Jag låter lusten och glädjen styra och inte en att-göra-lista. Sen väljer jag hela tiden en uppgift i taget och försöker undvika störningsmoment eller att hoppa mellan olika uppgifter.


Så trots att jag kanske lägger mindre tid vissa dagar på just jobb, så är det oftast dessa dagar som jag känner mig som mest nöjd och har bockat av flest saker på min lista.


Så varsågod att prova! Släpp pressen! Ge dig själv en timeout imorgon och se vad som händer.


Kram

//LottaHälsosnack Live - Höstens härligaste hälsoboost! Läs mer och boka här.


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på

under fliken "Hälsocoaching".


I vår webbshop hittar du saker som vi har skapat själva som onlineprogram och webbkurser samt saker vi gillar och rekommenderar. Du hittar den här.

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page