top of page

Switchel - sommarens fräschaste törstsläckareSwitchel

Har du provat ett glas iskall switchel en het sommardag? Inte? Då måste du göra det! Det är en supergod sommarfräsch törstsläckare! Som dessutom är supernyttig! Ett perfekt alkoholfritt alternativ till de där tillfällena när ett glas rosé känns helt rätt (men ändå inte... om du förstår vad jag menar?). Kärt barn har många namn och switchel kallas också för Haymaker's punch eller Swizzy.

Jag gissar att vi kommer att få höra mycket mer om switchel framöver. Det är nästa hälso-trend-dricka efter kombucha. För precis som kombucha är switchel lite "vuxnare" i smaken och innehåller mängder av goda magbakterier. Men switchel har en klar fördel jämfört med kombucha; den är snabb och enkel att tillreda. Man behöver ingen scoby och den behöver inte stå och jäsa i flera dagar. Switchel är en fermenterad dryck tack vare äppelcidervinägern och tar bara ca 20 minuter att tillreda.

Switchel innehåller följande superingredienser:

- Raw äppelcidervinäger (eller raw coconut vinegar som är min favorit) - båda är fermenterade och stödjer de goda tarmbakterierna och stärker tarmslemhinnan. Dessutom har de antimikrobiella egenskaper och stimulerar produktionen av magsyra, vilket gör switchel till en perfekt aperitif. (Läs mer om äppelcidervinägerns hälsofördelar här.)

- Ingefära - en anti-inflammatorisk super-food som dessutom är särskilt bra för matsmältningen.

- Honung - full av nyttiga enzymer, vitaminer, mineraler och anti-oxidanter. Dessutom anti-mikrobiella och anti-virala egenskaper. Välj en honung av fin kvalité, helst raw.

- Citron (eller lime) full av härliga hälsofrämjande C-vitamin.


Så här enkelt gör du Switchel:

Tvätta och finhacka ca 5 cm ekologisk ingefära. Lägg i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Sila av och låt svalna något.

Häll i 2 msk raw äppelcidervinäger och 4 msk honung i en fin karaff. Häll över ingefärsvattnet och rör om så att allt löser sig och blandas väl. (Vad gäller honungen så rekommenderar jag dig att prova dig fram. Vill du ha en mindre söt dryck kan du ta mindre mängd honung, så börja med att blanda i en lite mindre mängd, smaka av och öka på om du behöver det.)

Kläm över citronsaft efter smak.

Låt drycken svalna och kyl i kylskåp. Servera sedan med massor av is och kanske lite mynta och en citronskiva för festlighets skull. :-)

Håller minst ett par dagar i kylskåp.

Alternativ: Du kan också göra en helt raw variant av switchel genom att låta alla ingredienser dra i karaffen i kylskåpet över natten istället för att sjuda ingefäran.

Tips: experimentera gärna med smaksättningen. Prova t.ex. att tillsätta en kanelstång för en mer kryddig smak på din switchel.

Glad sommar!

#äppelcidervinäger #recept #Switchel

363 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page