top of page

Surkålens dag 18:e September - Var med och fira!Nu instiftar vi Surkålens dag den 18 September. Idén föddes när vår volontär Angela satt och kollade vilka hälsosamma temadagar under året som vi skulle kunna vara med och stötta och fira. Då märkte vi att surkålens dag inte finns - och det borde den ju verkligen göra! Så vi skred till verket och började planera och förbereda.

Det finns ju en oändlig mängd temadagar som uppmuntrar till att fira med sockerstinna produkter som inte främjar vår hälsa. Vi behöver ju knappast bli övertalade att äta mer socker eftersom det inte är något kroppen behöver och som de flesta redan äter på tok för mycket av. Så vi tycker att fler hälsosamma dagar behövs för att balansera.

Ingen som känner eller följer oss har nog undgått att surkål är en av våra absoluta favoriter. Surkål är ju både ett hållbart, hälsosamt, billigt och gott livsmedel! Dessutom är det enkelt att göra själv!

Surkål är mjölksyrejäst (eller fermenterad) vitkål. Syrning är en gammal metod att förädla, konservera och öka näringsinnehållet i grönsaker. Surkål stärker resistens mot infektioner, jämnar ut vårt blodsocker och stödjer matsmältning och näringsupptag. De goda bakterierna (Lactobacillus Plantarum) gynnar vår jätteviktiga tarmflora som samarbetar med vårt immunförsvar och i stor utsträckning avgör hur vi mår både fysiskt och psykiskt.

Många av oss vill köpa och äta råvaror och mat som odlats, förädlats och transporterats så hållbart som möjligt. Surkål är mycket klimatsmart mat då den konserveras i en process som är mycket energisnål. Nu under hösten är det perfekt att ta hand om den svenska skörden.

Det tar minst 2 veckor att få en omgång surkål färdig. Så sätt igång redan idag för att vara med och fira den 18:e. Vi vill gärna höra ifrån och interagera med alla som är med och firar. Länka gärna till det här inlägget och/eller hashtagga #surkålensdag och @halsosnackmedlottaochvictoria så lovar vi att försöka uppmärksamma alla.

Här nedan följer vårt recept. Om du istället väljer att köpa färdigsyrad surkål, tänk på att den ska vara opastöriserad och tillsatsfri så att alla goda bakterier och enzymer är bibehållna.


Grundrecept Surkål, ca 2 L

1,5 kg ansad vitkål (ekologisk för att undvika bakteriedödande besprutning)

20-25 g salt (utan jod, som är bakteriedödande)

Valfri smaksättning

1-2 lökar

1/2 tsk enbär (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*

1/2 tsk kummin (har positiv inverkan på jäsningsprocessen)*

1 syrligt äpple (rivet)

Konserveringsglasburk(ar)

Ansa och finstrimla vitkålen, använd gärna en mandolin. Blanda kål, salt och kryddor ordentligt i en stor bunke och knåda en liten stund. Täck med en kökshandduk. Efter ett par timmar har kålen saftat sig.

Blanda i eventuell smaksättning.

Packa kålen i glasburken och använd knytnäven för att pressa ut luft mellan lagren.

Det ska vätska sig ordentligt.

Fyll glasburken till 4/5, det måste finnas plats för jäsningen.

Överst täcker du med några vitkålsblad. Stäng sen locket.

Ställ burken på ett fat då det kan pysa över när jäsningen sätter igång.

Därefter ställer du glasburken i rumstemperatur i 14 dagar. Sedan ställs burken i kylskåp. Den går bra att äta på en gång men blir ännu godare om den får stå längre i kylskåpet (om du har tålamod att vänta).

Lycka till med surkålen! Vi ses och hörs igen den 18 September!

Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här.

Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.

#vitkål #surkål #surkålensdag #mjölksyradegrönsaker

688 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page