top of page

Surkål rules!I blogginlägget Fem Fantastiska Födoämnen för Floran listade jag livsmedel som stödjer en hälsosam tarmflora. Äntligen är det dags för strålkastarljuset att välförtjänt falla på surkål!

Mjölksyrejäsning, eller fermentering som det också kallas, är en mognads- och förädlingsprocess. Mjölksyrade grönsaker tillför goda tarmbakterier, bygger resistens mot infektioner och stödjer en god matsmältning och näringsupptag. Dessutom är det enkelt att göra - och billigt.

Perfekt! Vad väntar vi på? Dags att strimla vitkål!


Grundrecept Surkål, ca 2 L

1,5 kg ansad vitkål

(1-2 lökar)

1/2 tsk enbär

1/2 tsk kummin

1 syrligt äpple (rivet)

20-25 g salt

Konserveringsglasburk(ar)

Börja med att väga upp salt och göra iordning kryddorna.

Ansa och finstrimla vitkålen, använd gärna en mandolin. Skär ut stocken och riv den grovt.

Blanda kål, salt och kryddor ordentligt i en stor bunke och knåda en liten stund. Täck med en kökshandduk.

Efter ett par timmar har kålen saftat sig.

Börja packa kålen i glasburken. Blanda lager av vitkål, äppleskivor och ev. lök. Packa ordentligt och använd knytnäven för att pressa ut luft mellan lagren.

Det ska vätska sig ordentligt.

Fyll glasburken till 4/5, det måste finnas plats för jäsningen.

Överst täcker du med några vitkålsblad.

Därefter ställer du glasburken i rumstemperatur de första 2-3 dagarna (ca 20-22°).

När jäsningen kommit igång, ställs glasburken på ett svalt ställe i två veckor så att syrningen sker långsamt (ca 15°).

Sedan ställs krukan kallt (mellan 0-8°).

Efter 4-6 veckor är kålen färdig att äta, men den blir bara godare efter ännu längre tids lagring om du har tålamod att vänta.

Beroende på hur man bor, och på årstiden, kan det vara svårt att hitta platser med rätt temperatur att placera sin surkål på. Låt inte det stoppa dig! Min erfarenhet är att det inte är helt avgörande att man får till de exakt rätta temperaturerna. Det blir bra ändå! Jag har ställt mina burkar i rumstemperatur och sedan på en lite svalare plats och låtit dem stå där. Som längst har jag lagrat min surkål i 19 veckor på det här sättet och det har fungerat jättebra.

Jag tycker surkål är supergott och kan ibland nästan känna cravings efter det. Det passar till mycket, och förhöjer många måltider. Ät gärna lite surkål varje dag. Har du magproblem; ät det gärna flera gånger om dagen!

Vissa människor med känslig mage klarar inte att äta vitkål. Men tack vare att fermenteringen gjort lite av nedbrytningsarbetet i surkål så fungerar det faktiskt bra för många. Eftersom surkål är så nyttigt för tarmfloran är det väl värt att prova. Om du vet med dig att du är väldigt känslig kan du börja riktigt försiktigt och bara dricka lite av spadet i ett par dagar, för att sedan äta en tsk surkål och så successivt öka på steg för steg.

Lycka till!


Recept bearbetat från boken Mjölksyrejäsning av Grönsaker av Annelies Schöneck.

Foto: Mattias In De Betou, idinbralla.se

#surkål #tarmflora #recept #mjölksyrejäsning #godatarmbakterier #matsommedicin #läktarmen #Femfantastiskafödoämnenförfloran #boktips

150 views0 comments
bottom of page