top of page
  • lotta

Socker är socker är socker...Vad är det för substans som är lika beroendeframkallande som kokain och som  bidrar till en rad sjukdomar tex hjärt/kärlsjukdom, cancer, diabetes, fetma, adhd, depression, endometrios, allergier... ja listan kan göras ännu längre? Dessutom åldras man snabbare och får sämre hy, tunnare hår, ökar fettet i kroppen, ger sömnsvårigheter och problem med fertiliteten. Du hittar det i nästan all processad mat. Det finns i en massa olika former och vi älskar att äta det, speciellt på fredagar och lördagar. Har du listat ut vad det är? Inte så svårt kanske.. Vårt älskade socker! Som finns där så tryggt varje helg, speciellt till storhelger som jul och påsk, halloween, fettisdagen, kanelbullens dag, alla hjärtans dag, födelsedagar, ja så fort något eller någon ska firas är sockret en självklar del. När vi varit duktiga, om det är synd om oss eller kanske bara för att vi har det lite tråkigt... Sen är det ju en smakförhöjare i det mesta. Utan socker blir livet lite tråkigare... eller..?


Att socker är dåligt för oss är ingen nyhet. Alla vet det. De flesta känner att de borde minska ner eller sluta med socker. Vi känner ganska direkt om vi har fått i oss för mycket, ändå är det så otroligt svårt att vara utan. Det ÄR inte lätt att sluta med socker. Vi vet det. Vår hjärna är programmerad att älska socker och till och med våra tarmbakterier kan trigga igång vårt sockersug. Det är en stor utmaning, men det går faktiskt. Det finns hjälp att få. Och det behöver absolut inte bli tråkigt! Tvärtom. När du slutar med socker kan du istället njuta av och äta dig mätt på riktig mat istället. Efter ett tag utan socker kommer nämligen maten att smaka så mycket mer. Körsbärstomater blir som godis, du kommer känna sötman i frukt och grönt på ett helt annat sätt.


Går du och bär på övervikt är chansen stor att din vikt stabiliseras helt utan att du ens behöver tänka ordet kaloriinnehåll. Genom att bara utesluta socker (som i vitt socker, brunt socker, fruktos och artificiella sötningsmedel) kommer du väldigt långt.


Socker påverkar balansen av goda bakterier i magen, de bakterier som göds av socker är dessvärre inte de som är bra för vår hälsa. En god tarmflora är A och O för ett optimalt näringsupptag, ett balanserat immunsystem och en lugn och fin mage.


Om du vill bli gravid finns det stora fördelar att sluta med socker. Socker har stor påverkan på våra hormonsystem, med insulin i spetsen. Socker triggar insulinproduktionen och kan leda till insulinresistens. För mycket insulin i blodet rubbar även balansen mellan könshormonerna och kan störa fertiliteten samt bidra till PCO och endometrios. Många som försöker bli gravida vet också att en balanserad sköldkörtel är viktigt för att få ett friskt barn och minska risken för missfall. Här spelar också sockret, eller snarare avsaknaden av socker, en viktig roll för att hålla sköldkörtelhormonet (TSH) rätt nivå.


Om du är sockerkänslig, är överviktig eller bara vill må bra, sikta då på att äta livsmedel med mindre än 6g sockerarter/100 g och undvik även torkad frukt, rårörssocker, kokossocker, honung och agave. Undvik även söta livsmedel som t.ex. ketchup, senap, balsamvinäger, thaimat och sushi. Använd sötningsmedel (som stevia, björksocker etc.) sparsamt, även dessa triggar nämligen sötsug. Ät istället färska bär till fredagsmyset t.ex. blåbär, hallon, jordgubb samt kiwi, men framförallt se till att du äter riktigt mat! Får du i dig ordentligt med protein, fett och komplexa kolhydrater (alltså kolhydrater som består av stärkelse och fibrer som kroppen får jobba lite för att bryta ner), kommer blodsockertoppar och dippar samt sötsug försvinna av sig själv.


När du vill ge dig extra kärlek efter en tuff dag/vecka eller du vill fira något, fundera på vad du verkligen behöver. Kanske tid i naturen, rörelse, närhet, ensamhet, lugn och ro, dans, gemenskap eller kanske bara ett glas vatten? Ta dig tid till att lyssna vad din kropp och själ hungrar efter. Kanske är sockersuget bara att kroppen ropar efter uppmärksamhet? Eller själen som hungrar efter kreativitet... Det är bara du som kan lista ut det.


I mitt onlineprogram Stärk hormonbalansen och maxa fertiliteten är alla recept framtagna med tanke på sockerinnehåll och ska främja ett lågt och stabilt blodsocker. Den innehåller många verktyg för att hantera sockersug och mer information om sockrets påverkan på just hormonbalansen och fertiliteten. Du hittar den i vår webbshop.


Allt gott!

//Lotta


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här.

Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster.

419 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page