top of page

"Smulpaj" med plommon


Nu är det äntligen plommonsäsong! Alla är visst inte riktigt mogna ännu, men jag fick ändå en liten påse av min svärmor häromdagen. Själv har jag dessvärre inget eget träd, men jag brukar få av min svärmor Eva varje år.

Jag fick faktiskt hejda mig att inte smälla i mig alla på en gång! De är ju så grymt goda!! Jag var nämligen också ganska sugen på paj... Ett perfekt tillfälle att komponera en Clean Reset-variant av smulpaj tänkte jag. Då blir den förhoppningsvis både god och nyttig!


Plommon är ju fantastiskt nyttiga! De innehåller polyfenoler som är kraftfulla antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper, Bland annat antocyaniner som ger plommonet dess djupt rödblåa färg och quercetin. De innehåller även gott om fibrer och flera viktiga vitaminer (som C-vitamin, karotenoider, folat och K-vitamin) och mineraler (som kalium, magnesium, järn, kalcium och zink). Färska plommon innehåller visserligen lite socker, men påverkar inte blodsockret med samma effekt då fibrerna och antioxidanterna har en stabiliserande verkan. Däremot ska man vara lite mer försiktig när det gäller torkade plommon.

Sagt och gjort så här blev resultatet av min paj! Det är inte riktigt en smulpaj, utan snarare lite nötigt knaprig utan att den innehåller nötter. För att göra pajen ännu lite mer antiinflammatoriskt såg jag till att ha i kanel, kardemumma och ingefära. Man kan säkert välja en eller två som smaksättare, men jag tog alla tre. Sen innehåller den kokosolja, frön och riven kokos samt är toppad med kokosgrädde, så fina fetter finns där också. Perfekt till fikat eller som mellis!

Receptet hittar du längre ner.


Ingredienser till en normalstor paj:

Fyllning:

Ca 500 g hela plommon

1-2 msk honung

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/4 - 1/2 tsk mald ingefära

nypa salt

"Smuldeg":

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1 dl kokosflingor/riven kokos

2 msk kokosolja

1-2 msk honung

1/2 tsk kanel

nypa salt

Topping:

I tetra/burk kokosgrädde som stått i kylen

1 nypa vanlijpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Kärna ur och skär plommonen i klyftor.

Blanda runt plommonbitarna med kryddor och honung och sprid ut i en pajform.

Häll i ingredienserna till smuldegen i en matberedare och mixa tills den har en smulig konsistens.

Bred ut smulet över plommonen.

In i ugnen en 20-25 minuter tills den är gyllenbrun.

Under tiden pajen är i ugnen; vispa upp kokosgrädden tillsammans med vaniljpulvret.

Låt pajen svalna lite innan servering, men så att den fortfarande är varm. Servera med den vispade kokosgrädden.

Enjoy! :)


Om du vill ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här.

Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här.

#plommon #CleanReset #Recept

228 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page