top of page

Så får du till nyttiga och goda luncher!Att se till att man äter en näringsrik och mättande lunch är verkligen en viktig del i det dagliga välmåendet. Att förse kroppen med protein av bra kvalitet, nyttigt fett, blandade grönsaker och rätt typ av kolhydrater bäddar för en eftermiddag med jämt blodsocker, bra fokus samt energi att träna efter jobbet. Du kanske bara behöver komplettera med ett litet mellanmål för att vara på topp ända till middagen. Ändå är det lunchen som många nedprioriterar genom att helt skippa eller att bara ta det närmaste som bjuds.

För att få till hälsosamma lunchvanor handlar det främst om planering. Att vara förberedd genom att handla och att förbereda maten. Antingen gör du det under helgen eller kvällen innan. Fördelen med att göra det en gång i veckan är att du inte behöver lägga så mycket mer tid på dina lunchlådor. Fördelen med att göra det kvällen innan är att du kan använda middagsresterna när du sätter ihop nästa dags lunch.

Nu kanske du fortfarande känner ett stort hinder, för vad ska jag laga tänker du? Jag måste väl googla fram en massa recept först? Nej absolut inte! Det är här som vi kommer att avslöja hemligheten till din lunchframgång! Strunta helt i recepten och bygg upp din lunch enligt denna formel istället:

Protein + fett + grönsaker + kolhydrater = lunch

Protein: Välj antingen animaliskt protein av hög kvalitet såsom grillad kyckling, skivad skinka, en bit rostbiff, ägg, getost, kallrökt lax, sardiner i olja eller stekt makrill... Eller tofu, tempeh, bönor, linser, kikärtor...

Fett: Avokado, några oliver, en röra eller dressing, olivolja, frön, valnötter...

Grönsaker: Några gröna blad, några morotsstavar, syrade grönsaker som surkål, tomater, gurkstavar, riven rödbeta, svarvad zucchini (zoodles)...

Kolhydrater: Quinoa, ugnsgrillad sötpotatis, råris, kokt kall potatis eller bovete...

Du behöver inte väga eller mäta upp maten. Se bara till att halva lådan är fylld med grönsaker, en fjärdedel är protein och en fjärdedel är kolhydrater och fett. Sen är det bara att bygga ihop dina egna favoritlunchlådor.

Så här års är det ju även perfekt att äta lunchen ouppvärmd ute i solen så slipper man hålla på att värma upp maten och kan samtidigt fylla på med solljus och D-vitamin!

#lunch #Dvitamin #energi #blodsocker #matförberedelser

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page