Lätt som en pumpaplätt!



Vi på Vitalista älskar pumpa! De är fulla av nyttiga fibrer och ger en lagom sötma till både mat och bak. Pumpa passar perfekt att krydda med varma kryddor och det är ju extra mysigt så här på hösten.

För att göra dessa godingar snabbt är det bra att ha lite färdig pumpapuré i frysen. Den gör du så här:

Skär en pumpa, tex en butternut i stora klyftor, ta bort kärnorna och innanmätet. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Ha på lite olivolja och salt och baka i ugnen på 180 grader ca en timme (det går snabbare om du skär mindre bitar).

Skrapa sen ut fruktköttet och puréa med en stavmixer eller för hand. Förvara i små portionspåsar i frysen. Pumpapuré kan man använda i olika recept som muffins, soppor, såser och såklart dessa enkla plättar.


PUMPAPLÄTTAR

Du behöver för en portion:

1-2 dl pumpapuré

1 msk mjöl (gärna glutenfritt)

1/2 tsk kanel

2 lätt vispade ägg

Smör eller kokosolja till plättlaggen

Blanda alla ingredienser i en skål. Hetta upp smör eller olja i en plättlagg eller stekpanna och droppa i ca 2 msk plättsmet till varje plätt. Bryn i några minuter eller tills de är gyllengula.

Servera med rivet äpple, valnötter, kanel, lite smulad fetaost och lite maltsirap eller lönnsirap.

Smaklig spis!

#äpple #pumpa

77 views

Följ Vitalista på: 

  • Instagram Clean Grey
  • Facebook Clean Grey

© 2015 Vitalista Foto: Mattias In De Betou & Stella Cocozza