top of page

Kollagen för frisk hud, leder och tarm

Updated: Mar 11, 2020


Inlägget inehåller köplänkar.


N Ä R I N G : Kollagen är det främsta proteinet i hud, hår, naglar, ben, brosk, leder och senor. Det finns också i fler vävnader som hjärta, lungor och lever. Kroppen producerar själv kollagen men produktionen minskar redan i 25-årsåldern. Vid 40 har den minskat rejält, och vid 70 upp till 70%...


När ditt kollagen minskar märks det framförallt på huden; den förlorar fasthet, fuktmättnad, blir tunnare, känsligare och rynkor blir tydligare. Samma sak händer naturligtvis även inuti kroppen och tidiga tecken kan vara t.ex. ledvärk. Kollagenet är mycket viktigt i kroppens reparationsarbete och hjälper bl.a. till att laga tarmslemhinnan, vilket är särskilt viktigt vid läckande tarm. Alkohol, rökning, kaffe, stress, toxiner och en inflammationsdrivande kost är saker som minskar produktionen av kollagen.


Hur kan vi boosta kollagenet i kroppen? Produktionen sker framförallt under natten - så där finner vi (ytterligare) en god anledning att prioritera en god sömn! Ursprungligen fick vi i oss kollagen genom att vi inte bara åt kött utan också tuggade i oss brosk, senor, gnagde på ben och åt mer inälvsmat. Benbuljong är ett bra sätt att få i sig kollagen och enkelt och billigt att göra hemma. Benbuljongsrecept finns på Vitalista-bloggen: här. Det finns också kollagenpulver att ta som kosttillskott. För att öka upptaget så är det bra att samtidigt boosta med C-vitamin.


Här är tips på några kollagenpulver som vi har provat, gillar och rekommenderar:

Rent kollagen

Clean Collagen

Collagen Premium +

Kollagenpulvret är smaklöst och löser sig lätt och går bra att blanda i t.ex. en smoothie.


Här är också ett jättebra C-vitaminpulver som man lätt kan blanda tillsammans med kollagenpulvret i ett litet glas vatten och dricka.

C-Vitaminpulver syraneutralt


Och vill du ha tips för hur du kan komma i säng tidigare och "bädda" för en riktigt god natts skönhetssömn? Spana in vår inspirerande mini-webbkurs här: "Skapa en härlig kvällsrutin".
Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching". Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här. Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster. I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här. Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.


499 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page