Kanel & Sötpotatismuffins



Idag känner jag att vi ska unna oss något smarrigt! Vi behöver mysa med något varmt och gott tillsammans.

Det här muffinsreceptet är jättegott (och ganska nyttigt). Det innehåller bara 8 ingredienser - inklusive såsen. Dock behöver man planera baket lite genom att förbereda den ugnsbakade sötpotatisen, vilket tar lite drygt en timme.

Kanel- och sötpotatismuffins

Ingredienser till 8-12 st muffins:

Knappt 3 dl mandelmjöl

1,2 dl potatisstärkelse

2 tsk bakpulver

1/2 tsk fint havssalt

1,2 dl kokossocker

1 1/2 msk kanel

1,2 dl ugnsbakad och mosad sötpotatis (ca 1-3 potatisar beroende på storlek, använd ditt ögonmått)

1 msk äkta vaniljpulver

2,4 dl kokosmjölk på burk

1. Börja med att ugnsbaka en stor sötpotatis med skalet på i ugnen i 50-60 minuter i 200 grader. Låt den sedan svalna.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Använd en muffinsform eller pappersformar. 8-12 st beoende på storlek.

4. Häll ner mandelmjölet, potatisstärkelsen, bakpulvret, saltet, kokossockret och kanelen i en skål och rör om ordentligt tills det blir slätt.

5. Skala den avsvalnade potatisen och mosa den i en liten skål. Inga klumpar! Mät ut en dryg dl och blanda i en skål tillsammans med vanlijen och kokosmjölken.

6. Blanda de torra ingredienserna med potatisblandningen och rör om ordentligt tills allt har blandat sig.

7. Klicka i smeten i muffinsformarna. In i ugnen i ca 22 minuter.

8. När du tar ut plåten, ska muffinsarna lämnas i fred att svalna långsamt (och fortsätta att gräddas). Låt dem vara i minst 20 minuter. Detta gör att de kommer vara väldigt mjuka, luftiga och saftiga.

9. Häll lite av såsen (se reept nedan) ovanpå en muffins och njut. Muffinsarna är godast att äta samma dag, men håller längre. Förvara dem i kylskåp.


Så till såsen.

Kolasås på sötpotatis

Ingredienser:

0,6 dl mosad sötpotatis

1,2 dl kokosmjölk på burk

1/4 tsk kanel

3-4 msk kokossocker (beroende på hur sött du vill ha det, börja med 3 och smaka av enligt nedan)

1/4 tsk havssalt

1/4 tsk äkta vaniljpulver

1. Blanda alla ingredienser utom vanlijen i en matberedare och mixa tills den blir slät. Du kan behöva skrapa kanterna ett par gånger.

2. Smaka av.

3. Häll såsen i en kastrull och koka upp försiktigt. Rör under ett par minuter tills den tjocknar lite. Ta bort från plattan och rör i vaniljen. Såsen tjocknar till mer när den svalnat, så oroa dig inte om den inte är så tjock som du vill ha den.

Den här såsen är god även på glass och pannkakor.

Trevlig helg!


Receptet är inspirerat av The Vegan 8.

#recept

0 views

Följ Vitalista på: 

  • Instagram Clean Grey
  • Facebook Clean Grey

© 2015 Vitalista Foto: Mattias In De Betou & Stella Cocozza