top of page

Kan man göra smoothie på rödbeta?Rödbetssmoothie Vitalista

För några dagar sedan damp det ner ett mejl från bloggen Nilla's Kitchen i inboxen. Mejlet lockade med en "renande och rensande rödbetssmoothie med körsbär och ingefära". Det lät ju hur gott, nyttigt - och spännande - som helst!

Rödbeta är ju en riktig superfood! Det har du som följer Vitalista på Facebook kunnat läsa om i samband med att jag juicade rödbeta (och fänkål, ingefära och några droppar citron) en morgon.

"Rödbetor är bra för syreupptagningsförmågan, hjälper till att reglera blodtrycket, stödjer magslemhinnan och magsyraproduktionen. Dessutom hjälper rödbetan leverns avgiftning. Även fänkål är bra för syreupptagningsförmågan (båda innehåller nitrit). Fänkål innehåller en eterisk olja som heter anetol och som är antiseptisk, inflammationsdämpande och kan lindra vid magont."

Så när man har provat att juica i sig rödbeta, är nästa steg absolut att göra smoothie på den. Sagt och gjort. Resultatet blev fantastiskt gott!


Rödbetssmoothie i Vitamix

Min smoothie är en variant av Nillas eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma.

Rödbetssmoothie på ingefära och körsbär

1 medelstor rå rödbeta, skala och skär i bitar

2 msk chiafrö blötlagt en timme eller så i 2 dl kokosmjölk, funkar bra att blötlägga i vatten eller någon annan nötmjölk också (Nilla använde 1 banan delad i bitar)

1,5-2 dl frysta körsbär

1/2 citron, skalad och urkärnad

1 msk hampafrön

2 msk cashewnötter, gärna blötlagda en stund

1 liten bit färsk ingefära, ca 1/2-1 tsk

1 knivsudd vaniljpulver, om du vill

Lite honung som sötning om du använder chiafrö istället för banan

Vatten för att få till den konsistens du vill ha, ca 2 dl om du använder banan istället för chiafrö

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie i en kraftfull blender under ett par minuter. Om du inte har en jättekraftfull blender, så prova att skära rödbeta och nötter i små bitar.

Tack för inspirationen, Nilla! Här kan du hitta ursprungsreceptet.


Rödbetssmoothie

#recept #tarm #matsommedicin #antiinflammatoriskkost #smoothie #mirakelmage

37 views0 comments
bottom of page