top of page

Huka rätt på toalett


Varför är våra moderna toaletter så oergonomiskt designade? Så att vi måste sitta istället för att - som det ursprungligen är tänkt - huka oss för att bajsa?

I boken Charmen med tarmen skriver författaren Giulia Enders: "Vår tarmförslutningsmekanism är inte skapt så att luckan öppnas helt när man sitter. Det finns en muskel som i sittande ställning eller när man står ligger som en lasso runt tarmen och drar åt ett håll, så att det uppstår ett veck. Den här mekanismen är så att säga en bonus utöver de andra slutarmusklerna." När man hukar sig ger den här muskeln efter och slappnar av och tarmen rätar ut sig och kan lättare tömmas helt och hållet.

Japanska forskare har matat testpersoner med lysande substanser och sedan röntgat dem när de uträttat sina behov. Det visade sig klart och tydligt att när man hukar blir tarmkanalen rak och fin. Det blir mindre tryck på tarmen. Det minskar risken för förstoppning, hemorrojder och divertikulit (fickbildningar i tjocktarmen).

Har du problem med förstoppning eller en känsla av att inte fått tömma tarmen riktigt ordentligt efter ett toabesök? Prova att sätta en pall under fötterna. Det gör att din ställning mer efterliknar det naturliga hukandet.

Du kan köpa en badrumspall från Ikea för ynka 19 kr. Eller investera i en specialdesignad toapall just för det här ändamålet som heter Squatty Potty. Den finns i två höjder och kostar från 25 dollar.

Squatty Potty har en väldigt rolig reklamfilm som även illustrerar hur den här lasso-muskelmekanismen fungerar. Missa inte den! :-)


#förstoppning #toabesök #hemorrojder #divertikulit #boktips

153 views0 comments
bottom of page