top of page

Hälsofördelar med MCT-olja

Updated: Oct 26, 2018Majonnäs på MCT-olja

MCT står för ”medium chain triglycerides” som betyder medellånga triglycerider på svenska. Dessa mättade fettsyror finns naturligt i kokos och utvinns därifrån till en olja med många hälsofördelar. Den är fantastiskt god också!

MCT-olja är anti-inflammatorisk och bra för mag-tarmhälsan

Kokos och därför också MCT-olja innehåller polyfenoler. Polyfenoler är antioxidanter som finns i växter och ger dem sin färg. Blåbär har alltså en typ av polyfenoler och morot en annan. Polyfenoler har om och om igen visat sig kraftfulla för att minska inflammation.

MCT är en grupp av fettsyror och en av dem, laurinsyra, har visat sig särskilt bra på att motverka bakterier, virus och candida på ett naturligt sätt. Det gör den dels i tarmen, vilket stabiliserar tarmfloran och ger den så viktiga maghälsan en boost, men också i resten av kroppen. Den fantastiska laurinsyran kan stabilisera friska cellmembran, förstöra cellmembranen hos vissa skadliga bakterier och virus samt påverka deras signalering så att de inte kan föröka sig.

Snabbt bränsle – särskilt för hjärnan

MCT tas upp från tarmen direkt till levern utan att behöva enzymer eller galla. Väl i levern omvandlas de till ketoner, som kan användas istället för glukos som bränsle i kroppen. Fördelarna med ketoner är att de inte behöver insulin för att ta sig in i cellerna och ge oss energi och tar sig enkelt förbi blod-hjärnbarriären. Väl i hjärnan är de en toppenbra energikälla för dina hjärnceller. Många rekommenderar MCT-olja som en del av ett mellanmål på eftermiddagen just för att det ger snabb energi utan att sätta blodsockret i svängning – vilket gör att du förhoppningsvis håller dig pigg längre.

MCT- olja kan också göra dig skarpare eftersom den visat sig förbättra den kognitiva förmågan, till exempel har den studerats vid Alzheimer’s sjukdom.

Håller dig mättare

Om vi fortsätter på spåret med ketonerna så är de också orsaken till att MCT-oljan kan vara bra för att stabilisera hunger och vikten. En studie med överviktiga kvinnor visade att de efter att ha tagit MCT-olja under 27 dagar både hade högre ämnesomsättning och fettförbränning. Hur kommer det sig att MCT-oljan har dessa effekter? Orsaken är att det kroppen måste spendera energi för att få ut energi ur MCT-oljan (det vill säga den höjer termogenesen) och att den höjer ämnesomsättningen. Inte nog med det, troligen kan också MCT-olja bevara insulinkänsligheten. Insulinkänslighet är mycket viktigt för att reglera blodsockret som i sin tur påverkar mängder av aspekter av ämnesomsättningen, inklusive både mättnad och fettförbränning.

Genom att MCT-olja förbättrar den metabola funktionen har den också potential att förebygga hjärt-kärlsjukdom.


Så tar du MCT-olja

När du börjar med MCT-olja är det viktigt att du tar det försiktigt. Många upplever illamående och lös avföring om de går ut för hårt i början. Som en start, ta till exempel en tesked tillsammans med mat några gånger per dag. Senare kan en vanlig dos för att uppleva de många hälsofördelarna vara fyra matskedar per dag, uppdelat på flera tillfällen.

Det finns många härliga sätt att få i dig din MCT-olja. Att ha den i kaffe eller té med eller utan en klick ekologiskt smör kan vara ett sätt att kicka igång dagen. Här får du några fler förslag:

  • Hemgjord majonnäs på MCT-olja, äggula, olivolja, limejuice och salt

  • Salladsdressing

  • Smoothies

  • Att steka i eftersom de mättade fetterna håller sig stabila i höga temperaturer

Just med tanke på att MCT-olja stärker immunförsvaret är jag själv under den värsta förkylningssäsongen extra noga med att barnen ska få i sig det. Ett mumsigt sätt är att blanda i den i smoothies eller yoghurt.

Recept

Majonnäs med MCT-olja

2 äggulor

1/4 tsk salt

1 tsk vatten

1 msk äppelcidervinäger

2 dl MCT-olja

Tips på smaksättning: finhackade färska örter, vitlök eller senap

Vispa i en rund skål samman med salt, vatten, vinäger och eventuell smaksättning.

Tillsätt droppvis MCT-olja och blanda ordentligt.

När du får önskad konsistens, sluta droppa i olja.

Smaksätt med salt och nymald peppar.

Referenser:

http://www.touroinstitute.com/natural%20bactericidal.pdf

Inactivation of enveloped viruses and killing of cells by fatty acids and monoglycerides. Thormar H, Isaacs CE, Brown HR, Barshatzky MR, Pessolano T. Antimicrob Agents Chemother. 1987 Jan;31(1):27-31.

Effect of fatty acids on arenavirus replication: inhibition of virus production by lauric acid. Bartolotta S, García CC, Candurra NA, Damonte EB. Arch Virol. 2001;146(4):777-90.

Henderson ST, Vogel JL, Barr LJ, Garvin F, Jones JJ, Costantini LC., Study of the ketogenic agent AC-1202 in mild to moderate Alzheimer's disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial.

Nutr Metab (Lond). 2009 Aug 10;6:31

St-Onge MP, Bourque C, Jones PJ, Ross R, Parsons WE., Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women.

Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Jan;27(1):95-102.

Nagao K, Yanagita T., Medium-chain fatty acids: functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome.

Pharmacol Res. 2010 Mar;61(3):208-12.

#recept #fett #MCTolja

316 views0 comments
bottom of page