• lotta

Guldmjölk med saffran

Updated: Jan 22, 2019När det är dags för fix och pyssel inför första advent dricker jag jag gärna något varmt och gott!

Guldmjölk är en favorit som inte bara är otrolig god utan också ett bra sätt att både få i sig och tillgodogöra sig gurkmejans hälsofördelar!


Så här års tycker jag också det är extra gott att blanda i saffran. Saffran ger nämligen inte bara en varm och mustig smak, utan saffran har faktiskt också fördelar för hälsan!.


Det finns till exempel forskning som visar på att saffran kan påverka och öka våra neurotransmittorer i hjärnan, bland annat serotonin. Serotonin behöver vi för att vi ska känna oss glada, lugna och tillfreds. Serotonin omvandlas till melatonin på kvällen som ser till att vi kan sova och serotonin är också inblandad i kroppens tillverkning av östrogen och progesteron.


Andra hälsoeffekter av saffran är bland annat att det gula färgämnet i saffran – crocin – som är en carotenoid kan ha en skyddande effekt mot cancer. Det finns också forskning om hur saffran kan användas mot sjukdomar som Alzheimers, mot minnesförlust samt för Parkinson och inflammation. Dessutom sägs saffran stärka vår energi och libido!


Att gurkmeja är en antiinflammatorisk superhjälte vet nog de flesta om och det har forskats en massa om gurkmejans hälsofördelar. Det har även visat sig att curcumin (alltså den aktiva beståndsdelen i gurkmeja) även kan påverka vår hjärna och öka neurotransmittorerna.

I en forskningsstudie var curcumin i kombination med saffran till och med mer effektiv mot depression än Prozak!


Så varför inte prova denna fantastiska dryck som förutom att vara antiinflammatorisk, göra dig glad, förbättrar din sömn och balanserar dina hormoner även är fantastiskt god? Självklart är den supergod även utan saffran, men varför inte prova.


Här är vårt recept på guldmjölk med saffran:


Guldmjölkspasta:

0,5 dl gurkmeja-pulver

1 msk ingefärapulver

0,5 g saffran (1 paket)

1,5 dl vatten

En nypa mald svartpeppar

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan, ingefäran och saffran och låt sjuda på svag

värme. Krydda med lite svartpeppar.

Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till att göra flera koppar guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.


Guldmjölk:

2 dl osötad växtbaserad mjölk

1 tsk kokosolja

Värm 2 dl mjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk av pastan. Det går bra att söta med valfri sötning om man vill, till exempel 1 tesked honung, steviadroppar eller mixa mjölken tillsammans med en dadel i en blender.


Glad första advent!


#recept #gurkmeja #saffran #guldmjölk #hormonbalans


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching". Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här. Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster. Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.

1,258 views0 comments

Recent Posts

See All