top of page

Groddar gör gott!Broccoligroddar

Nu börjar man ju få vårkänslor! Då kommer också suget efter att odla, eller hur?

Eftersom det inte är riktigt dags att sätta händerna i jorden (åtminstone inte utomhus) så ger vi utlopp för vår odlar-glädje inomhus.

Har du provat att grodda någongång? Om inte - gör det! Superenkelt och supernyttigt! Groddar är riktiga små näringsbomber.

Man kan grodda allt möjligt! Alfalfa, rödbetsfrö, quinoa i olika färger, mungbönor och linser...

Jag har precis groddat broccolifrö. De är, om möjligt, nyttigast av dem alla! Broccoligroddar är sulfurrika och stödjer kroppens avgiftning på ett fantastiskt sätt då de stöttar våra celler i skapandet av avgiftningsenzymer. Och inte nog med det, de ökar dessutom produktionen av glutation som är en extremt viktig gift-neutraliserare i kroppen.

Sagt och gjort. Nu groddar vi!

Jag köpte en påse ekologiska broccoligroddar på hälsokostbutiken Gryningen i Stockholm.


Blötlägg ca 3 msk frön i tre gånger så mycket vätska. Försök få så många under ytan som möjligt, skaka lite grann på burken så att alla får lika mycket vatten. Låt ligga 6–12 timmar.


Häll av vattnet och skölj fröna igen i kallt vatten.

Få bort så mycket vatten som möjligt och placera fröna i mörker, exempelvis under en handduk. Men se till att de får luft. Skölj var 8:e till 12:e timme i 3 dagar.

(Jag lät mina groddar ligga kvar i durkslaget som jag satte över en skål och täckte med en handduk. Det är enkelt, särskilt när de ska sköljas. Men använd gärna en glasburk istället. Just broccoligroddar är så pyttiga att de små gynnarna rotade sig genom silens minimala hål...)


Placera sedan fröna ljust, men inte i direkt solljus (blir det för varmt riskerar de att koka). Fortsätt skölja i 2–3 dagar.

Groddarna är färdiga på ca 5–6 dagar.

Om man vill kan man sedan få bort skalen genom att lägga groddarna i rikligt med kallt vatten, pilla isär groddmassan och röra runt, tryck hela tiden ner groddarna under ytan för att skalen ska få plats att flyta upp. Då är det lätt att fiska upp dom med en sil eller liknande.


Förvara i glasburk i kylen i upp till några dagar.


#recept #grodda #groddar #antiinflammatoriskkost #matsommedicin #Krav #immunförsvar

40 views0 comments
bottom of page