top of page

Gluten och leaky gutvetegluten

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Att det är fler och fler som väljer att äta glutenfritt kan knappast ha undgått någon och utbudet av glutenfria produkter i butikerna har ökat explosionsartat.

En av nackdelarna med gluten är att det kan bidra till eller orsaka leaky gut (intestinal permeability) som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg, läs här.

Dr. Tom O'Bryan är en av de mest kända "gluten-informatörerna". Han förklarar ett av problemen med gluten såhär:

Om du tänker dig att glutenprotein är ett pärlhalsband så hjälper magsyran till att knäppa upp halsbandets spänne. Nu har vi ett pärlband och våra matsmältningsenzymer är tänkta att agera som saxar för att klippa fri varje pärla från bandet. Problemet är att vi människor - ingen av oss - har enzymer som kan klara att klippa av varje enskild pärla för sig, dvs. ner till varje enskild amino-syra. Istället klarar vi bara av att klippa av ett gäng pärlor åt gången: en grupp om 17 pärlor, en grupp om 33 pärlor osv. Problemet med dessa större pärlgrupper (peptider) är att de skadar tarmslemhinnan.

Varje gång du äter gluten så "rispar" dessa pärlgrupper insidan av din tarm. Som tur är, är cellerna i vår tarmslemhinna väldigt snabba på att förnya sig och inom tre till sju dagar har slemhinnan läkt.

Men dag ut och dag in är det detta som händer när du äter någonting som innehåller gluten: en rispa - den läks - en rispa - den läks osv. Till slut kan gränsen passeras för när tarmslemhinnan inte läker dessa rispor mer. Det resulterar i leaky gut (intestinal permeability) som innebär att det har bildats små, små hål i tarmen. Tarmen har därmed blivit genomsläpplig, och när den inte är intakt längre kan molekyler, svamp, virus, bakterier osv. läcka ut i blodomloppet och trigga igång en immunreaktion.

Gluten kan alltså skada tarmslemhinnan och på så sätt orsaka leaky gut. Enligt Dr. O'Bryan är gluten den främsta mat-triggern som orsakar eller bidrar till leaky gut.

Här kan du kolla på en intressant intervju med Dr. Tom O'Bryan där han bl.a. förklarar den här mekanismen.


Om du misstänker att gluten kan vara ett problem för dig; börja alltid med att be din vårdcentral om ett glutentest. Det är viktigt att utesluta celiaki, som är en autoimmun sjukdom. Om du gör ett glutentest efter att du redan har börjat utesluta gluten ur din kost, riskerar testet att bli missvisande.

#gluten #leakygut #autoimmunitet #intestinalpermeability #TomO39Bryan

71 views0 comments
bottom of page