top of page

Gör ditt eget kokossmörKokossmör Clean Reset Vitalista

Kokossmör är väl kanske det senaste tillskottet i kokosfamiljen, där det redan finns en mängd olika produkter som kokosolja, kokosmjölk, kokosvatten, kokoschips, MCT-olja med fler... Behövs det verkligen fler kokosprodukter? Jo. Det gör det faktiskt! :-)

Vid det här laget vet de flesta av oss att kokos är helt fantastiskt hälsosamt! Det är ett riktigt super food och kanske ett av de nyttigaste livsmedlen överhuvudtaget. Det som gör kokosnöten så hälsofrämjande är dess medellånga fettsyror med kaprylsyra, laurinsyra och kapronsyra i spetsen. Dessa fettsyror utgör drygt 60% av kokosoljan och 91% av kokosens fett är mättat fett. Det är den här fettprofilen som gör den så otroligt nyttig; det hälsosamma mättade fettet hjälper bland annat till att öka det goda kolesterolet (HDL) samtidigt som det hjälper till att omvandla LDL (det dåliga kolesterolet), vilket är mycket bra för hjärt- och kärlhälsan.

En annan fördel med kokosoljan är att den är enkel för kroppen att spjälka och använda som energi. Dessutom har kokosoljan en antimikrobiell verkan och hjälper till att döda både oönskade bakterier, jäst och svamp och skapar en ogästvänlig miljö för virus.

Kokosoljan innehåller också massor med antioxidanter och har en antiinflammatorisk verkan. Hur bra som helst, alltså! M.a.o. behöver vi fler smarriga sätt att få i oss den! ;-)

Så tillbaka till kokossmöret! Det är inte bara hur gott som helst utan också hur enkelt som helst att göra själv. Allt du behöver är riven ekologisk kokos och en stabil matberedare.

Kokossmöret kan du äta precis som det är. Med sked direkt ur skålen. Du kan också bre kokossmör på t.ex. kex eller en bit bröd. Kokossmöret är också användbart i bakning när du vill ha en krämig konsistens och så är det toppen att ha i "raw food-bollar". Särskilt bra är det om du vill undvika nötter, som annars är en vanlig ingrediens i dylika bollar. Ofta går det bra att justera receptet och byta ut nötterna mot kokossmör istället. Det här är därför ett bra tips för dig som gör en Clean Reset! (I Clean Reset utesluter man bl.a. nötter. Vill du veta vilka fler livsmedel som kallas irritanter och som utesluts kan du kostnadsfritt ladda ner listan här: kallad "extramaterialet".)

Njut kokossmöret au naturel eller smaksätt med dina favoriter som t.ex. vanilj, kanel, lakritspulver eller olika superfood-pulver. Jag smaksatte med blåbärspulver. Man kan också smaksätta med kryddor som chili, vitlök, gurkmeja eller oregano. Prova dig fram till din egen favorit!


Kokossmör Vitalista Clean Reset Recept

Recept

4 dl riven kokos (eller mer, det blir ganska lite smör av vad som tycks vara mycket riven kokos)

Salt (valfritt)

Smaksättning (valfritt, se förslag ovan)

Häll i den rivna kokosen i matberedaren och sätt igång. Det tar lite tid att bli klart, mellan 10-15 minuter. Det är viktigt att du har en matberedare av god kvalité som klarar av att köra så länge utan att bli överhettad.

Låt maskinen jobba ostört de första minutrarna, för att sedan hjälpa processen lite genom att skrapa ner kokosen från skålens kanter med hjälp av en slickepott.

När kokosen har smör-konsistens är den klar. Då kan du ha i salt och smaksättning om du vill och köra några varv till så att det blandas.

Förvara kokossmöret i rumstemperatur, i kylskåp blir det stenhårt. Hållbarheten är ett par veckor. Om du vill ha längre hållbarhet kan du frysa in det, t.ex. i små iskubsformer. Då kan du ta fram en liten kub i taget och till exempel lägga på en varm sötpotatistoast eller liknande.

Hoppas du gillar!

Kram från Victoria

Vi på Vitalista erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer under fliken "Hälsocoaching".

Vi har en podcast med massor av hälsoinspiration. Den heter Hälsosnack med Lotta och Victoria och du hittar den på iTunes eller i din podcastapp.

Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här.

Välkommen att mejla oss på: info@vitalista.se.


#Recept #kokosolja #CleanReset

1,381 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page