top of page

Fridas Clean Reset - Så gick det!Hej alla!

Nu har det blivit dags för mig att knyta ihop säcken. Det är närmare 2 månader sedan jag körde igång med Steg 1 på Clean Reset. Tiden har sannerligen gått fort samtidigt som det vissa stunder har känts riktigt segt och listan på livsmedel att återintroducera har känts alldeles för lång. Ibland har jag bara velat ge upp och börja äta som vanligt igen men jag har faktiskt inte fuskat en endaste gång. Det som har hjälpt mig att inte göra några avsteg är att hela tiden ha målet i sikte; min unika läkande kost.

I mitt första inlägg skrev jag att jag generellt mådde väldigt bra, t.ex. hade min tidigare IBS försvunnit då jag lagt om min kost, men att jag hade vissa problem jag ville få bukt på: en slemmighet i halsen, akne och täta munsårutbrott (herpes). Jag har inte haft ett enda munsår sedan jag började med Clean Reset! Svårt att säga varför egentligen, det verkar ju inte vara något specifikt livsmedel som triggar det eftersom jag inte fått något under återintroduceringen heller. Jag tror helt enkelt det är för att jag boostat kroppen med massa näring vilket har blockerat viruset från att bryta ut. Aknen har blivit klart bättre, här har jag inte heller någon tydlig anledning till varför. Jag tror att det är dels tack vare näringen men jag misstänker också att mejerierna kan ha ett finger med i spelet. Jag har inte börjat äta mejerier igen (bara smör) för det är inget jag vill ha i min kost ändå. Jag återintroducerade det i tre dagar men har inte ätit det sedan dess. Jag vill undvika att mata min kropp med onödiga hormoner som det finns gott om i komjölk. Jag tror att de är just hormonerna i mejerier som kan ha triggat min akne. Mejerier är även inflammationsdrivande och det är såklart något man generellt vill undvika. Jag har ju även ätit mycket mindre kött också vilket tyvärr ofta innehåller mycket hormoner så det kan vara en kombination av de båda.

Slemmigheten i halsen är ett kapitel för sig. I mitt förra inlägg skrev jag om min uppenbarelse om att det var nötterna som var orsaken bakom det. Slemmigheten som försvann under Clean Reset och sedan kom tillbaka vid återinförande av nötter har ännu inte försvunnit. Jag har fått tillbaka mitt provsvar på allergitestet för nötterna och det visade negativt; jag är alltså inte allergisk mot nötter, åtminstone inte tillräckligt för att det ska synas på ett blodprov. Faktumet att slemmigheten inte har försvunnit ännu trots att jag inte ätit några nötter på två och en halv vecka gör mig också fundersam kring om det verkligen var nötterna eller vad det kan vara om det inte är nötterna. Det stämde ju så bra in, slemmigheten som började för 1,5 år sedan samtidigt som jag började äta mycket mer nötter, att slemmigheten försvann under Clean Reset då jag inte åt nötter, och att slemmigheten kom tillbaka när jag återintroducerade nötter. Detta kommer kräva ytterligare undersökande ifrån mig för att komma till rätta med detta problem. Innan jag återinförde nötter återinförde jag nöt- och fläskkött, kanske kan de ha varit en försenad reaktion av dessa. Kanske har det inte med Clean Reset alls att göra, kanske var det bara tillfälligheter som gjorde att det försvann och kom tillbaka, kanske har det med väder att göra, kanske har det med stress att göra, eller något annat. Det är otroligt mycket som spelar in vilket gör att det är svårt att veta exakt orsak. Jag har ytterligare en läkartid inbokad innan jul då jag ska ta ett brett allergitest för att se om det finns något annat jag är allergisk mot som kan synas på ett test. För att komma till bukt med detta behövs som sagt mer undersökande från mig och jag hoppas verkligen att jag kommer få klarhet i varför det är som det är.

Jag är nu helt klar med Steg 3 och jag tog mitt första glas vin på två månader häromdagen. Jag har inte haft några direkta reaktioner på något livsmedel det senaste vilket är så skönt. Lättnaden att vara helt klar nu är en fantastisk känsla. Jag har inte gått tillbaka till att äta som jag gjorde innan och planerar inte att göra det heller, mer om det längre ner.

Under min hälsoresa som pågått under många år har jag kommit till så mycket insikter och Clean Reset-perioden är inget undantag. Som jag berättade om i mitt första inlägg har jag uteslutit gluten och spannmål, socker, raffinerade kolhydrater, processade livsmedel m.m. för längesedan och det har gett mig en otrolig skillnad när det gäller magproblem, trötthet, välbefinnande och mycket mer, dessa livsmedel är något jag rekommenderar alla att undvika. Under Clean Reset har jag fått ytterligare uppenbarelser om min hälsa. Jag har märkt att citrus inte är för mig och som tidigare nämnt är det antagligen något annat också, kanske nötter. Men framförallt har min syn på mat förändrats. När man äter LCHF/Paleo, vilket jag länge gjort, och man då byter ut kolhydratrika livsmedel till grönsaker blir automatiskt näringsinnehållet i kosten mycket högre. Fokuset på kött och fett blir också större än tidigare. Det jag känner nu är att jag har gått många dagar och varit helt veganskt under Clean Reset och mått toppen av det. Jag kan alltså äta en hel måltid, alla måltider på en dag, helt veganska utan problem. Att äta svart quinoa (mest näringsrika av quinoa sorterna), rotfrukter, durra, bovete m.m. må vara kolhydratrikt men också väldigt näringsrikt! Med det sagt betyder det inte att jag vill utesluta ägg, kött, fisk, kyckling och smör (som också är näringsrika livsmedel), det betyder inte heller att jag på något vis vill tillföra andra livsmedel som normalt sett ingår i en vegansk kost såsom raffinerade kolhydrater, processade livsmedel och socker. Fokuset ligger alltså fullständigt på näringstäthet, så himla enkelt, logiskt och helt solklart egentligen.

Jag hade som sagt redan kommit långt i min hälsoresa och ställde mig lite undrande till vad Clean Reset egentligen kunde bidra med för mig. Svaret blev trots allt att det kunde bidra med väldigt mycket. Jag känner att den sista pusselbiten har kommit på plats och att ett lugn och en klarhet har infunnit sig. Jag är säker på att Clean Reset för något gott med sig till alla som provar, dels för att man kan upptäcka livsmedel som inte är bra för en men också för att synen på kost överlag förändras, var du än befinner dig i din hälsoresa. Jag är så glad och tacksam över att jag hängav mig fullt ut till detta och allt jag har lärt mig under resans gång. Nu har jag ju hittat min unika läkande kost!

Stort tack till författarna till denna underbara bok, Victoria Carinci och Katarina Hagberg. Ett varmt tack även till Lotta Lagerqvist som stöttat och väglett mig under resans gång.

Tack så mycket för mig!

Frida

#fas3 #reaktion #CleanReset #återintroduktion

435 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page