top of page

Färskare ägg!Visste du om att det är faktiskt möjligt att själv påverka kvaliteten på sina ägg? Ja, tro't eller ej, men det är faktiskt sant!

Förr trodde man att eftersom kvinnans ägg bildades när hon var ett foster, kunde kvaliteten i stort sett bara försämras i takt med att kvinnan blev äldre. Alla eventuella kvalitetsbrister fick hon leva med och hoppas att det var ett av de bättre äggen som skulle bli befruktat. Denna teori börjar alltmer kullkastas av forskning som snarare pekar mot att det är miljön i äggstockarna som påverkar äggcellerna och att de åldras. Inte att det är cellerna i sig som har en specifik livslängd.

Det här är ju jättebra nyheter för alla som vill öka chanserna för en lyckad graviditet! Det betyder också att bara för att du är ung, kan dina ägg vara i sämre form än de borde, om miljön i din kropp är ogynnsam.

Men hur ordnar man så att miljön i äggstockarna är optimala för äggcellerna då? Det handlar om att först ordna den bästa miljön för dig och din kropp. Du behöver helt enkelt ta hand om din kropp på allra bästa sätt. Hur det går till är till viss del individuellt, men i stora drag handlar det om att minimera påfrestningar (stress, skräpmat, stillasittande, negativa tankar osv.) och maximera med saker som stärker kroppen och cellerna. Till exempel att äta näringsrik och varierad mat som just du mår bra av. Att äta massor av mörka bladgrönsaker och dricka rent vatten. Motionera måttligt och regelbundet, ha bra relationer och stöd omkring dig, positiva tankar, frisk luft och sol. Bland annat... Det finns massor man kan göra själv!

Sen kan man gå ännu djupare och fokusera mer specifikt vissa funktioner som är av specifik påverkan på fertiliteten och äggen. Som att se till att det finns gott om antioxidanter som kan bekämpa fria radikaler, ha en bra maghälsa för optimalt näringsupptag och minimalt med giftinsläpp, samt se till att levern är avlastad från skräp så att den effektivt kan ta hand om förbrukade hormoner.

Ju längre tid du förbereder dig och ger de bästa förutsättningarna för dina ägg, desto bättre. Det tar tre månader för ett ägg att mogna och bli redo för befruktning. Se till att ge det ägget de allra bästa förutsättningarna för att att bli ett riktigt kanonägg!

#forskning #hälsa #äggkvalitet

360 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page