top of page

Ett superfoodrecept: Kycklingleverpastej utan mjölk, ägg och gluten.


Foto: Camilla Lindqvist ur boken Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost

Leverpastej är gott, enkelt att göra själv och jättenyttigt. Ett riktigt superfood, faktiskt! Lever är ett av naturens riktiga multivitamin- och mineraltillskott. Kycklinglever innehåller lättillgängliga vitaminer såsom  A, C, E, B inklusive viktiga B12, samt mineralerna zink, selen, fosfor och järn.


Och om du tror att lever innehåller giftiga ämnen för att den har som uppgift att avgifta kroppen, så stämmer det inte! Levern skickar istället iväg gifterna ut ur kroppen, eller att lagras på andra ställen i kroppen.


Receptet på den här kycklingleverpastejen kommer från vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost och är både mjölk, ägg och glutenfritt. Följ länken i profilen till vår blogg så hittar du receptet där!


Prova! Gör en "leverpastejmacka" med ett kålblad i botten, leverpastej ovanpå och sedan ett urval av andra goda pålägg på toppen. Det är mums!


Tips! Portionsformar av leverpastej är toppen att ta fram till mellanmål eller frukost. Ställ muffinsformar på en bricka och fyll med leverpastej. När de frusit lägger du över i en burk med tättslutande lock.


Kycklingleverpastej

8–10 portioner


400 g lever

200 g kycklingfärs

1 gul lök

1 äpple

1⁄2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk oregano

1 tsk timjan

2 tsk salt

Kokosolja att steka i


1. Skala och hacka äpple, vitlök och lök. Stek dem mjuka i lite kokosolja. Lägg över i matberedare eller behållare för stavmixer.

2. Skär levern i mindre bitar och stek tills den är genomstekt. Lägg över bitarna i matberedaren.

3. Stek kycklingfärsen och lägg över den i matberedaren. Tillsätt olivolja, oregano och salt. Mixa tills du har en slät smet.

4. Lägg över i rena burkar med lock och låt pastejen bli kall innan du äter den. Leverpastej klarar sig några dagar i kylen. I frysen håller den några månader.


Tips på ytterligare smaksättning: 4–5 ansjovisfiléer om du hittar några som är inlagda olivolja. Vill du, kan du byta ut olivolja mot kokosolja eller det tjocka ”locket” från en burk kokosgrädde i receptet. Riven morot eller palsternacka ger ytterligare lite smak och sötma. Ungefär en normalstor morot eller palsternacka är lagom.


#superfood #recept #leverpastej #vitaminer #mineraler #hälsa


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching". Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här. Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster. I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här. Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.

1,367 views0 comments
bottom of page