• lotta

Enkel och snabb kimchi

Updated: Dec 15, 2018


Med anledning av surkålens dag som vi firade för första gången den 18 september i år, spelade vi in ett podavsnitt med Soki Choi, ni vet hon som skrivit boken Kimchi och Kombucha -Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna.


Vi fick ju smaka lite av Sokis mammas hemmagjorda kimchi och den var verkligen beroendeframkallande! Och kimchi är ju inte bara så himla gott utan även supernyttigt och sprängfylld med nyttiga bakterier för vår tarmflora.


Ganska nyligen tog jag och provade Sokis variant som hon kallar Sokis Snabbkimchi. Jag fick dessvärre anpassa receptet en aning då jag inte fick tag på gochugaru, alltså den koreanska chiliblandningen som man har i kimchi. Jag tog Kockens ekologiska chiliflakes istället.


Så här gjorde jag:

Kimchibas

1 salladskålshuvud, 800 g–1 kg

2 msk salt

1 msk vatten


Kimchifyllning

1/4 hackad gul lök

.1/4 grovhackat äpple

4 hackade vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära

1 msk vatten

1 hackad röd chilipeppar

1 msk fisksås (går att byta ut mot 1 tsk salt eller coco aminos)

1 dl hackad purjolök

1 tsk strösocker

1 tsk salt

2 msk ekologiska chiliflakes (istället för gochugaru)


1. Halvera salladskålen på längden och skär bort rotfästet. Skär kålen i lagom stora munsbitar (3–4 centimeter breda) och lägg bitarna i en stor bunke. Häll i salt och vatten och blanda runt. Låt stå i 2 timmar. Vänd på kålbitarna minst en gång efter halva tiden.

2. Lägg lök, äpple, vitlök, ingefära, vatten, chili och fisksås i en mixer och mixa en kort stund till en smet. Vänd ned hackad purjolök, socker, salt och chiliflakes/gochugaru och rör om. Ställ åt sidan.

3. Skölj salladskålbitarna två gånger i kallt vatten för att få bort överflödigt salt. Låtvattnet rinna av i ett durkslag. Massera in kimchifyllningen i kålbitarna med händerna (använd gärna plasthandskar).

4. Fyll en glasburk med kimchikålen och sätt på ett tättslutande lock. Låt stå i 1 dygn i

rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen i minst 4 dagar.


Den blev otroligt god och jag hade den till i princip allt (utom kanske till frukost...). Det enda dåliga var att den tog slut alltför snabbt... Den här kommer jag absolut göra igen och jag kommer definitivt göra en sats till julbordet!


#kimchi #recept #godabakterier #tarmflora


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching". Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här. Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster. I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här. Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.

331 views0 comments