top of page

Dr. Gitterles 9 nycklar till anti-aging
Det här är ett transkript av avsnitt nr 113 av vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. Detta avsnitt sponsrades av kosttillskottet Cellexir.


Hej och välkommen till ett nytt avsnitt av Hälsosnack!


Tidigare i höst sände vi ett avsnitt med Dr. Marcus Gitterle som är expert på anti aging medicine. Han berättade om hur vi på enkla, konkreta sätt kan stötta vår kropp för att minska åldrandets effekter. Dr. Gitterle berättade om sina 9 nycklar, 9 effektiva insatser som på flera sätt påverkar de olika mekanismer i vår kropp som tillsammans leder till att vi åldras, och att kroppsfunktioner med tiden blir mindre effektiva. Dr. Gitterle har skrivit en bok som heter Growing Young - A Doctor’s guide to the new anti-aging. Intervjun med Gitterle blev väldigt uppskattad, men det var ett väldigt faktaspäckat avsnitt, dessutom på amerikanska, så en del lyssnare har hört av sig sedan dess och bett om att vi ska spela in ett avsnitt som går igenom Gitterles 9 nycklar på svenska.


Så! Här kommer ett kortare och mer koncist avsnitt som går igenom nyckel för nyckel.

Först och främst: Vad är anti aging? Sir Peter Brian Medawar, Nobelpristagare i medicin beskrev det såhär: “Aging has been defined as the collection of changes that render human beings progressively more likely to die.” På svenska ungefär: “Åldrandet har definierats som en samling förändringar som gradvis ökar sannolikheten för människan att dö.”


Att vi åldras handlar alltså inte om EN enda sak. Det handlar om flera olika processer som tillsammans samverkar i kroppen, en slags negativ-synergispiral. Synergi innebär helt enkelt att slutresultatet är större än summan av delarna. En och en skulle dessa processer inte göra tillräckligt stor skada, men när de jobbar tillsammans i synergi, blir det otroligt belastande för kroppen och den åldras oundvikligen - för att slutligen dö.


Det är ju superdeppigt, men det Dr. Gitterle har gjort är att vända på denna negativa synergi-spiral och använda hävstången åt andra hållet genom att skapa en postiv-synergispiral.

I sin bok tar Dr. Gitterle upp 9 stycken åldrandemekanismer samt ger oss verktyg, 9 nycklar, för att bryta den negativa trenden och istället stötta och boosta kroppens försvar och självläkande förmåga.


Vi kommer nu att gå igenom en åldrandemekanism i taget och också ge dig Dr. Gitterles råd gällande hur du på enkel men effektiv väg kan stötta kroppen för att minimera belastningen. Dr. Gitterle kallar sitt program för the Anti-aging Synergy Matrix och målet är att använda kliniskt bevisade strategier för att motverka så många av åldrandemekanismerna som möjligt. M.h.a. the anti aging synergy matrix kan vi bryta den negativa nedåtgående spiralen och i takt med att de positiva synergierna får fäste, kommer effekterna att bli mycket tydligt uppenbara. En av programmets styrkor är att det inte fokuserar endast på en eller ett par insatser, utan på flera stycken på samma gång: både vad gäller näring, kosttillskott och livsstilsförändringar. Som sagt, en positiv synergi där summan slutligen blir större än delarna. Vi vill också passa på att säga att innehållet i det här avsnittet är avsett som inspiration och tips, men innan du anammar dem är det en klok idé att stämma av med din läkare eller vårdgivare, särskilt om du äter receptbelagda läkemedel.

 

Åldrandemekanism och Nyckel #1 - Uppgradera din inbyggda antioxidationsarmé

Oxidering är en enormt viktig faktor i åldrandeprocessen inte minst för de flesta s.k. kroniska sjukdomarna. Oxidation innebär ett riktigt krig mot vår kropp. Fria radikalers skadeverkan pågår konstant: och viktiga cellfunktioner i kroppen attackeras av dessa molekyler som har förmågan att förstöra proteiner, membran, lipider - och värst av allt: vårt DNA.


Som tur är har vi ett effektivt skydd mot dessa påhopp. Men, som Gitterle skriver, inte från din gröna smoothie eller koppen med grönt te som du drack i morse… Inte för att de är att förakta, men de fria radikalerna är så många och så skadliga för våra celler och system på så många sätt att om det var upp till dessa antioxidanter så skulle vi stå oss ganska slätt i detta konstant pågående krig. Det här är ett jobb som kräver ett supereffektivt och finjusterat försvarssystem för att slå tillbaka och som är kapabelt att stå emot attack på attack av de fria radikalerna, neutralisera prooxidanter och sedan hela tiden återvinna sig själva.


Vårt inbyggda försvarssystem mot dessa attacker är så potent att det får antioxidanterna i smoothien och gröna téet att verka som rena rama amatörerna. Försvarssystemet är uppbyggt av flera delar som jobbar tillsammans för att oskadliggöra de fria radikalerna mha ändamålsenliga superstädare som under optimala förhållanden dessutom hela tiden har förmågan att återskapa sig själva. Det viktigaste systemet har med kroppens superantioxidant glutation att göra - och det är denna som vi ska fokusera på under nyckel #1. Glutation är extremt kritiskt för cellfunktion, mitokondriefunktion och kontinuerlig DNA reparation. Glutation produceras i alla våra celler och har en otroligt kraftfull effekt när det kommer till att skydda cellerna från de fria radikalernas oxidativa skada. Eftersom glutation-systemet tappar i styrka och effekt ju äldre vi blir så handlar nyckeln till anti-aging om att hålla vårt inbyggda försvarssystem i tip top form. Genom att uppgradera och underhålla det glutationsbaserade anti-oxidantsystemet skapar det fördelar som sprids väldigt snabbt även genom flertalet andra system.


För att hålla det här systemet up and running rekommenderar Gitterle NAC - N-Acetyl Cysteine. Det är en naturlig substans som snabbt kan uppgradera glutationproduktionen i våra celler. Det är bevisat i tusentals kliniska studier att NAC funkar, är mycket säkert att ta och också absorberas på ett effektivt sätt. Nac används som behandling av människor med leverskador och ges också mot t.ex. paracetamolförgiftning just för dess glutationsökande effekt som har förmågan att neutralisera giftet. Gitterle rekommenderar nac som tillskott, men det är tyvärr läkemedelsklassat i Sverige. Man kan även ta glutation direkt, det går att köpa som kosttillskott i Sverige, men det är mer svårupptagligt för kroppen än Nac.


Nyckel #2 - Undvik glykolisering och glykotoxiner

Glykolisering handlar om hur sockermolekyler fastnar på proteiner och fetter i kroppen och ger en permanent skada. AGE’s (advanced glycation end products) är resultatet, eller glykotoxiner. Föreställ dig - inte för att det någonsin skulle hända! men i fantasin nu: att du tar en tugga av en strut med spunnet socker. När sockret kommer in i värmen i din mun så smälter det till en kletig, klistrig, stel massa och det är precis det här som händer även i din kropp! Och när det händer måste dessa molekyler stuvas undan och förvaras någonstans där de inte kan orsaka skada. Dessutom behöver protein- eller fettmolekylen självklart ersättas, för att upprätthålla avsedd arbetsuppgift. Vanligt socker; glukos, orsakar sådana här skador och fruktos är 10 ggr värre! Med tanke på hur mycket socker och sockermat som vi konsumerar är det här otroligt skrämmande! Glykotoxiner, skadar våra vävnader och då är det inte bara dessa toxiner som ska tas om hand utan även den skadade vävnaden. Så gott som varje allvarlig välfärdssjukdom involverar glykotoxiner på något sätt eftersom de är en gigantisk börda för kroppen. Glykotoxiner skapas inte bara i våra kroppar, nu vet man också att dessa mycket giftiga substanser kan absorberas genom maten vi äter. Glykotoxiner skapas nämligen också när vi tillagar mat: när socker upphettas tillsammans med protein, t.ex. gluten vid bakning, alltså den hårda skorpan på brödet.


Glykolisering orsakar hjärtkärlsjukdom och är en bidragande orsak i processerna bakom Alzheimer’s, nervskador, och cancer. Dessutom orsaken bakom många av skadorna i kölvattnet av diabetes typ 2 som stroke, hjärtattack, njursvikt, blindhet och förlorad nervfunktion. Detta är exempel på saker som är direkt orsakade av just glykotoxiner.


För att hämma glykoliseringens skadliga effekter rekommenderar Gitterle att vi stärker ytterligare ett av våra inbyggda system: produktion och användande av karnosin. Karnosin är en naturlig och viktig substans som skapas inuti våra celler. Och precis som med glutation så minskar våra lager av karnosin med stigande ålder, vilket gör våra celler mer och mer utsatta för glykoliseringens skadliga framfart.


Karnsosin finns också precis som glutation som kosttillskott, men det bryts också ner under matsmältningen, så det finns säkrare sätt att öka nivåerna av karnosin i kroppen. Aminosyran beta-alanin kan på ett fantastiskt sätt kan öka mängden karnosin i cellerna. Den höjda nivån carnosin tack vare tillskott av beta-alanin ger inte bara de anti-glykoliserngsfördelar som vi är ute efter utan också andra fina fördelar som förstärkt antioxidantkapacitet. Gitterle rekommenderar framförallt diabetiker att dra nytta av denna nyckel eftersom det kan skydda dem från alla de skador som ett förhöjt blodsocker kan ge.       


Nyckel #3 - Undvik att drabbas av insulinresistens

Varje gång vi äter något som höjer vårt blodsocker så utsöndrar vår bukspottskörtel hormonet insulin. Men forskare har kommit fram till att varje gång insulin utsöndras skickar det också signaler till genetiska switchar som på olika sätt har med åldrandet att göra. Insulin driver bokstavligen på åldrandeprocessen. Insulinnivån i kroppen påverkar alltså huruvida dessa switchar slås på eller av. Så: kontrollera insulinnivån - kontrollera åldrandet!


Att se till att de genetiska switcharna är i rätt läge är grundläggande för att förebygga många av de sjukdomar som vi vanligtvis kopplar samman med ålder (men som ju numer visar sig i allt yngre åldrar. Som typ 2 diabetes som ju förr kallades åldersdiabetes, men inte längre... ) Insulinresistens är en stor del av problemet som ju handlar om att insulinnivån under lång tid har varit så hög att cellerna helt enkelt har slutat lyssna och reagera på insulinet, eftersom de inte mäktar ta hand om mer socker. Det här leder ofta till typ 2 diabetes och metabolt syndrom med förhöjt blodtryck, förhöjt fasteblodsocker, förhöjda blodfetter och fetma. Insulinresistens och den oxidativa stress som det innebär leder också till förkortade telomerer (och mer om telomererna strax!).


Men genom att ändra kosten kan vi helt ändra vårt metaboliska öde! Det här är en av de viktigaste nycklarna för anti-aging - och någonting som vi verkligen själva har i vår hand att påverka. Med hjälp av en lågkolhydrat kost säkerställer du att din kropp slipper ständiga blodsockertoppar med efterföljande insulinspikes. En lågkolhydratkost innebär i korthet (och här kanske vi ska spela in ett eget avsnitt om) att man drastiskt minskar på allt som innehåller socker, inte bara godis, kakor, bullar och andra uppenbara sötsaker, utan även frukt (som ju innehåller fruktos) och därtill även sådana kolhydratrika livsmedel som blir till socker i kroppen som t.ex. pasta, bröd, ris och potatis. Undvik processade, snabba kolhydrater till förmån för hälsosamma, näringsrika livsmedel som inte ger en snabb blodsockerhöjning.


Gitterle förespråkar en paleokost och han tipsade också om att göra en elimineringsdiet eftersom det är vanligt idag att gå runt med matintoleranser, utan att man nödvändigtvis vet om det, och det orsakar inflammation (som också är en av åldrandemekanismerna). Vill du fördjupa dig lite mer i vad paleokost innebär lyssna gärna på avsnitt 38 med Jonas Bergqvist och i avsnitt 77 pratar vi om hur du gör en elimineringsdiet, vilket du också kan läsa om i boken jag skrivit: Clean Reset - tre effektiva steg till din läkande kost. Vill du ha stöd att genomföra en elimineringsdiet så finns även vårt onlineprogram som du hittar mer info om på vår hemsida.

 

Nyckel #4 - Energiboosta cellerna!

Våra celler sover aldrig. Varje sekund, varje dag utförs miljoner superkritiska funktioner på cellnivå, i varje kroppsvävnad. Var och en av dessa funktioner kräver en kontinuerlig tillförsel av energi. Det bränsle som driver verksamheten i våra celler har du säkert hört talas om: det kallas ATP. ATP är bränslet som används för i princip allt som sker och kräver energi i våra kroppar; som rörelse, matsmältning, bakteriebekämpning och för att producera nya proteiner och nya celler m.m. Utan tillräckligt med ATP stänger cellen helt sonika ner och dör inom några sekunder. ATP produceras i cellernas kraftverk som kallas mitokondrier. Mitokondrierna är riktiga hjältar och när dessa organeller fungerar optimalt så kan vi tillgodose vilket energibehov som helst och våra celler tas om hand på allra bästa sätt, hålls rena och fullt fungerande, vårt DNA skyddas och proteinerna vi behöver för vår överlevnad skapas på bästa möjliga sätt.


Men i takt med att vi åldras minskar mitokondrierna i antal och effektivitet. Men eftersom cellernas arbetsbörda inte minskar utan är densamma oavsett om vi är 20 eller 100 år så innebär det här en kronisk energibrist. När detta händer blir kroppen tvungen att prioritera den befintliga energin till de mest kritiska funktionerna. Det här leder till negativa saker som en ökning av glykolisering, skräp inne i cellerna, förkortning av telomererna och många andra former av försämring av cellfunktioner. För många celler leder detta till något som kallas “apoptos” vilket innebär att cellen tar död på sig själv. Det är en funktion som kroppen tar till för att förhindra att en skadad cell försöker att reproducera sig, något som t.ex. kan leda till cancer.

Nyckeln till att uppgradera dina cellers förmåga att producera energi till dig är att skydda dina kraftverk mitokondrierna. I the Anti-aging synergy matrix och i kosttillskottet Cellexir, vars syfte till stora delar handlar just om att stötta mitokondrierna och förbättra cellfunktionen, tar Gitterle till den spännande substansen PQQ. PQQ kategoriseras som ett B-vitamin och är en relativt nyupptäckt substans som finns i mycket små mängder i livsmedel som sojabönor, potatis, persilja, grönt te och grön paprika. Det finns även stora mängder PQQ i bröstmjölk. PQQ kan inte syntetiseras av kroppen utan måste tillföras genom kosten.


Det som är så fascinerande med PQQ är att den har visat sig ha en enormt kraftfull effekt på mitokondriernas funktion genom att stimulera mitokondriell biogenesis, dvs den process i vilken mitokondrierna förnyar sig, lagas och föryngrar sig. PQQ aktiverar cellsignaleringsmekanismer vilket leder till att cellerna skapar fler mitokondrier. PQQ aktiverar också mekanismer som skyddar vårt DNA. Dessutom skyddar det befintliga mitokondrier från oxidativa skador från fria radikaler, vilket är en av alla de synergieffekter The Anti-aging Synergy Matrix ger. En studie har visat att PQQ uppgraderar mitokondriefunktionens effektivitet från 30 till 5000 ggr. I en annan studie på människor mellan 40 och 70 år såg man fördubblade minnesfunktioner i den grupp som intog PQQ jämfört med kontrollgruppen. Dr Gitterle kallar PQQ en riktig “game changer” inom anti-aging eftersom den ger effekter som man länge har eftersträvat: såsom förmågan att skydda, underhålla och öka mitokondrie- och cellfunktionaliteten.


Några av de positiva effekter som man kan uppleva tack vare PQQ är:


 • ökad energi

 • ökad ämnesomsättning

 • minskad nivå av inflammationer

 • bättre kognitiv förmåga

 • förbättrad sömn

 • dessutom kan den verka som en stark antioxidant och motverka insulinresistens.

Gitterle skriver i sin bok också om hur tillskott av antioxidanten CoQ10 verkar i synergi med PQQ. Studier på hjärnan har visat att dessa två ämnen skapar en än mer kraftfull effekt tillsammans, så Gitterle har lagt till även Q10 i Cellexir-receptet. Q10 är ju en kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret och skyddar mot bl.a. virus och bakterieinfektioner. Q10 produceras naturligt i kroppen, men - som med allt annat!! - minskar med åren. Vid 40-årsåldern har mängden Q10 i hjärtat sjunkit med mer än 30 % och vid 80 med nästan 60%. Brist på CoQ10 gör att mitokondrienra producerar 3-5 ggr så många fria radikaler och betydligt mindre energi i form av ATP.


Genom tillskott av Q10 kan du inte bara öka upptagningsförmågan av den här fantastiska substansen PQQ, utan också:


 • uppleva ökad energi och ansträngningstolerans,

 • förhindra oxidation av fettsyror i dina cellers membran och mitokondrier,

 • motverka bieffekter vid användande av statiner, som i sin tur hämmar både kroppens produktion och upptagningsförmåga av Q10.

Dessutom kan Q10 hjälpa till att bibehålla en god munhälsa samt motverka bildandet av rynkor orsakade av själva åldrandeprocessen och av solexponering.  

Inga dåliga grejer!


Nyckel #5 Pyssla om dina telomerer.

Upptäckten av telomererna är ett otroligt viktigt genombrott inom forskningen - för att inte tala om inom anti-aging medicinen, skriver Dr. Gitterle.

Alla våra celler har förmågan att dela sig för att bilda nya, fräscha celler. Sedan 60-talet har vi förstått att det finns en begränsning i hur många gånger varje cell kan göra detta. Alla celltyper har sin egen gräns; leverceller har ett visst antal, hudceller ett annat, men alla har de begränsningar (förutom stamceller). Så äntligen, i slutet av 90-talet greppade man vad det var som reglerade detta: telomererna! Telomerer liknas vid den där lilla skyddande plasten i slutänden av ett par skosnören; den sitter där för att skydda snöret så att det ska hållas intakt och inte revas upp. Längden på telomererna är extremt viktigt för vår livslängd. För varje gång en cell delar sig förkortas telomererna och när telomererna blir för korta kan vårt DNA inte kopieras på ett tillfredsställande sätt längre och celler som går in i denna åldringsfas blir väldigt annorlunda än andra celler i kroppen som fortfarande har tillräckligt långa telomerer. I mikroskop kan man faktiskt se hur gamla de här cellerna ser ut. De blir missformade och utför inte sina uppgifter på korrekt sätt. Snart efter att det här händer går cellerna in i ett s.k. automatiskt shut down mode, och begår självmord för att hindra celler med skadat DNA från att fortsätta replikera sig.


Alltså, vi har en inbyggd begränsning på hur många ggr våra celler kan dela sig och vi kan skapa reservdelar till våra organ och vävnader, som är avhängigt av telomerernas längd. Någon gång kommer cellerna att upphöra att dela sig på ett normalt och friskt sätt, och vävnad/organs funktion kommer att försämras. Det här gäller för huden, lungorna, njurarna, blodkärlen… ja, så gott som i alla organ finns en gräns för när de inte längre kan förnya och reparera sig själva.

Men kort efter dessa upptäckter kom lite gladare nyheter! I och med upptäckten av enzymet telomeras insåg man att antalet celldelningar inte var helt fixerat trots allt. Vi har faktiskt ett inbyggt system för att förlänga dem! Enzymet telomeras är normalt sett inte aktiverat i de flesta celler, men kan bli det - av rätt näringsämnen, livsstilsfaktorer och till och med vissa örtextrakt. Vi vet också det är möjligt att påverka hastigheten med vilken telomererna förkortas. Det här kan ge oanade möjligheter och är ett riktigt hett område inom anti-aging forskningen, och studier på möss har bland annat visat att det med kunskapen om telomererna inte bara är möjligt att fördröja åldrandet utan också backa tillbaka det! Wow!


Så vad kan vi göra för att skydda våra telomerer? Föga förvånande dyker stress upp här bland de största hoten: studier har visat att telomererna förkortas snabbt när vi utsätts för stress. En annan studie har visat att tillräckligt intag av vitamin D har positiv inverkan på telomererna och de som hade de högsta nivåerna av D vitamin var i genomsnitt 5 år yngre när det kom till telomerlängd, visade en studie. Och en annan studie från 2009 visade att kvinnor som tog en multivitamin om dagen hade telomerer som var i genomsnitt 5% längre än de som inte gjorde det. Träning har också en påverkan och en studie visade att de löpare som sprang längst per vecka hade 75% längre telomerer än de som var stillasittande. Vi har ju dessutom flera gånger tidigare i podden berättat om Nobelpristagern Elizabeth Blackburns forskning på telomerer och hur de kan förlängas med 40% mha av en meditation som heter Kirtan Kriya.


Och just det! Nu kan du äntligen hitta Kirtan Kriya-meditationen på vår hemsida!

I vår webshop finns en kurs med instruktioner, bakgrund och en meditationsvideo att meditera till.


Gitterles recept för att stötta telomererna handlar om att dagligen inta viktiga tillskott som D vitamin, omega-3 och en högkvalitativ multivitamin. Dessutom uppmuntrar han till regelbunden träning.


Och vi lägger såklart till: regelbunden Kirtan Kriya-meditation!


Nyckel #6 Aktivera dina anti-aging gener (och #8 Dämpa Inflammation)

Vi vet nu att vi inte är slavar under våra gener, att det inte är så att dom är vårt oundvikliga öde. Vi har de gener vi har, men forskningsområdet epigenetiken har visat att det är vår kost och livsstil som avgör vilka av alla våra gener som slås på eller av. Vi har alltså möjlighet att påverka vår hälsa i mycket större utsträckning än vad vi tidigare trott. Genom  rätt kost, träning, stresshantering, minimera att utsättas för miljögifter med mera är alla saker som har visat sig påverka vårt genuttryck positivt. Gitterle tipsar om fantastiska resveratrol, en antioxidant som i studier har visat sig kunna aktivera samma gensystem som att fasta gör - vi vet att att fasta har en anti-aging effekt.


En annan substans som också har epigenetiska effekter är kurkumin som Gitterle förespråkar som nyckel #8 som handlar om att dämpa  inflammation i kroppen. Och nu pratar vi den negativa inflammationen, inte inflammation som är kroppens rättmätiga svar på en skada eller dylikt. Vi pratar om den där kroniska, låggradiga inflammationen som är ett resultat av saker som stress, stillasittande, skräpmat, näringsbrister, matintoleranser, miljögifter, för lite sömn osv Den här typen av inflammation är tyvärr väldigt vanlig idag och det är en komplex ekvation och det finns naturligtvis inte bara EN sak som håller oss skyddade från inflammation.

Ja, och så är det ju med alla nycklarna här: Gitterle ger ju tips på näringsämnen som kan stötta och skydda, men det går ju inte att fortsätta att leva ett ohälsosamt, stressigt, stillasittande liv och tro att en tablett ska kunna väga upp för det!


Ja, och det är ju därför som han också påpekar väldigt tydligt att kosten är oerhört viktig, att eliminera livsmedel som skapar inflammation och att träna. Att de här sakerna är en helt avgörande del i The Anti-Aging Synergy Matrix - och ingenting som är “optional”! Så med det sagt, så tipsar Gitterle om kurkumin. Kurkumin är ju det aktiva ämnet i gurkmeja och har fantastiskt kraftfulla antiinflammatoriska effekter som i studier visat sig ha bättre effekt än antiinflammatoriska läkemedel eftersom kurkumin, inte minst för att det har förmågan att tysta gener som promotar inflammation.


Nyckel #7 Balansera dina hormoner

Nu backar vi tillbaka till nyckel #7 som handlar om hormonbalans. Många av våra hormoner börjar sjunka och effekten försämras redan från det att vi är 25 år. Det här är ju ett otroligt viktigt område, särskilt för oss kvinnor. Ju äldre vi blir desto svårare och svårare får våra körtelceller att producera optimala hormonnivåer för oss. De blir helt enkelt mindre effektiva och produktiva. Dessutom så försämras sättet som vi hanterar våra hormoner i kroppen på också: vi tenderar att inte bryta ner dem på ett bra sätt och inte heller använda dem och svara an på dem helt optimalt längre. Dr. Gitterle riktar in sig på strategin att balansera hormonerna och uppmuntra optimal utsöndring av våra föryngrande hormoner genom att stärka och balansera hypofysen. Hypofysen är en körtel som utsöndrar flera olika hormoner som reglerar en lång rad, delvis livsviktiga, kroppsfunktioner. Hypofysen kallas ofta för “kungen av körtlar” eftersom den är så otroligt viktig. Gitterle tipsar om några viktiga aminosyror för att stötta hypofysens funktion: som glutamin, arginin och BCAA. Men Gitterle understryker att The Synergy Matrix funkar bra även utan det här steget eftersom de synergier som vi får av alla de andra nycklarna kommer att ha en mycket välgörande  effekt på vår hormonbalans iallafall.


#9 Cellstädning - Städa upp i dina celler

Den sista nyckeln handlar om en riktigt viktig sak: att hjälpa till att hålla rent och städa upp i cellerna. Andra delar av The Synergy Matrix systemet har handlat om att undvika att göra saker som orsakar en massa skräp inuti våra celler, skräp som belastar  och underminerar deras optimala funktion. Den här nyckeln handlar om att stötta cellerna att ta hand om och städa bort det skräp som redan har ansamlats där. Skräp är ett stort problem för alla slags celler men framförallt för vävnader vars celler omsätts långsamt, som t.ex. hjärnceller. Nya celler skapas mha celldelning och det är vid denna delning som skräpet i cellerna kan halveras och på så sätt minskar bördan till hälften. Hjärncellerna är mycket hårt arbetande celler, men som inte har förmågan att dela sig i särskilt snabb takt, vilket gör dem extra utsatta för det skräp som vi drar på oss.   


Finns det någonting som vi kan göra för att hjälpa cellstädningen? Japp! Gitterle tipsar om acetyl-L-carnitine. Karnitin är ett näringsämne som har en enorm potential och som han inkluderade i Cellexir när han utformade formulan till kosttillskottet. Acetyl-L-carnitin finns framförallt i rött kött. Det kan skapas av våra kroppar genom att kombinera aminosyrorna lysin och methionin. Men tyvärr är den här metoden inte tillräckligt effektiv för att tillgodose oss med det behov som cellerna har för att klara av att rensa ut allt cellskräp som ansamlas. Gitterle skriver att särskilt vegetarianer och veganer får i sig alldeles för låga nivåer av L-karnitin jämfört med behovet, och han hävdar att man som vegetarian eller vegan med största sannolikhet kommer att uppleva en markant skillnad av tillskott av acetyl-L-carnitine eller ALCAR som det också kallas. Det finns rikligt med bevis för alcars effekt när det kommer till cellstädning. Flera studier har bevisat ALCARs förmåga att förbättra hjärnfunktionen hos bl.a. äldre. Dessutom förbättrar alcar mitokondriefunktionen vilket ger en välkommen energiboost till hårt arbetande hjärnceller. Alcar är välstuderat och har bevisat sig i många olika studier. ALCAR har flera tydliga fördelar för oss:


 • det hjälper till att bränna fett

 • förbättrar flera parametrar kopplade till minnesfunktion och inlärning

 • ökar glutathion-nivån i hjärnans substantia nigra, och hjälper på så sätt också till att skydda mot Parkinsons

 • förbättrar hjärnfunktionen hos patienter med demens samt Alzheimers

 • förbättrar sexuell förmåga hos män

 • har en positiv effekt vid mild depression

 • förbättrar mentala och fysiska trötthetssymtom hos äldre

 • Dessutom har alcar solida positiva effekter på hjärtats funktion:

 • förebygger hjärtattack

 • förbättring i hjärtfunktionen hos personer med hjärtsvikt och visar lovande förbättringar som behandling vid ischemisk smärta.

Är man förresten intresserad av referenser så finns det självklart i Dr. Gitterles bok.


När Dr. Gitterle skapade formulan till kosttillskottet Cellexir så var acetyl-L-carnitine en av de viktiga ingredienser som han definitivt ville ha med. Cellexir fokuserar ju framförallt på mitokondrie- och cellfunktionen: det är här som han anser att vi kan få främsta effekt och göra mest avgörande skillnaden. Cellexir innehåller ju också supersubstansen PQQ och coQ10 som vi redan har nämnt - och utöver dessa har Gitterle dessutom lagt till shilajit som är ett riktigt mångfunktionellt tillskott.


Shilajit är superspännande! Det har använts i tusentals år inom ayurvedan och shilajit är sanskrit och betyder “Destroyer of all weakness” och “The cure for all”. Studier visar att shilajit består av bl.a. 75-85 olika mineraler. En av de mest intressanta beståndsdelarna är fulvosyra som är ansedd som en av de mest kraftfulla elektrolyter som finns.


Shilajit adresserar dessutom flera av nycklarna i The Anti aging Synergy Matrix: det hävdas också kunna ha antiinflammatoriska egenskaper, hjälper till att upprätthålla normala blodsockernivåer, är en kraftfull antioxidant, ökar libidon samt ökar produktionen av testosteron.

Cellexir innehåller även bioperine som är ett extrakt från svartpeppar. Det är framförallt för dess förmåga att stötta och förbättra upptaget av övriga näringsämnen som det finns med. Men bioperine kan även förbättra den naturliga termogena aktiviteten (alltså värmeproduktion) i kroppen och på så sätt underlätta viktminskning.


Hoppas att du har blivit inspirerad. För dig som är nyfiken på ännu mer djupdykning i varje nyckel och som inte har något emot att lyssna på ett avsnitt på engelska, missa inte att lyssna på vår intervju med Dr. Marcus Gitterle i avsnitt 108. Du kan också köpa hans bok Growing Young på cellexir.se.


Vill du veta mer om kosttillskottet Cellexir hittar du det på cellexir.se. Och blir du nyfiken på att prova och se vilken effekt det kan ha för dig så missa inte att dra nytta av våra rabattkoder: Hälsosnack för “2 för 1” och Hälsosnack15 för 15% rabatt på ett abonnemang.


Och blir du sugen på att prova på Kirtan Kriya meditationen hittar du den här.


Tack för att du har lyssnat idag!


Här hittar du podcast-avsnittet.


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching". Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här. Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster. I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här. Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.

4,977 views0 comments
bottom of page