top of page
  • lotta

Det fina fettet

Updated: Feb 13, 2019


Inlägget innehåller reklamlänkar.


Fett har länge haft en dålig hälsostämpel och många (inklusive vi själva) har under perioder undvikit och minimerat fettintaget. Vi som var med i början på 90-talet minns Emma Sjöbergs reklam för minimjölk och under samma årtionde lanserades den ena lättprodukten efter den andra… Fettskräcken var ett faktum. Dessvärre ställde det till med problem för min hälsa. Inte bara för att jag åt en massa pasta, bröd och socker istället, utan också för att min kropp inte fick tillräckligt med fett. Jag fick eksem i hårbotten, torr hy och IBS… Hursomhelst, nu vet vi bättre, men det kan ändå vara bra att påminna sig ibland varför vi behöver fett och att det inte alls är dåligt för hälsan, tvärtom, det är livsviktigt!


Men först måste vi bara skilja mellan äpplen och päron. Allt fett är ju inte lika nyttigt för oss. De fetter som du till varje pris ska undvika är processade, vegetabiliska oljor och margarin. De innehåller oxiderade fettsyror, alldeles för stor andel av omega-6-fettsyrorna och kan innehålla härdade fetter (transfetter), som är direkt skadliga för oss. Håll dig därför borta från billiga processade oljor som finns i processad mat; i allt från kakor, chips, glass och godis till färdiglagad mat och billiga matoljor.


Det nyttiga fettet hittar du i fet fisk som sardiner, makrill och sill (omega-6), jungfruolivolja, kallpressad kokosolja, kakaosmör, nötter och frön, avokado, smör och ghee, ägg samt i gräsbeteskött och viltkött.


Vi behöver alltså många typer av fett; fleromättade fetter (omega-3, omega-6), enkelomättade fetter (olivolja, avokado, nötter, kyckling, kött), mättat fett (kokosolja, kakaosmör, mejeriprodukter, smör, ister).


Det är ju framförallt det mättade fettet som har haft ett dåligt rykte, men nu vet man bättre. Dels att forskningen, som de gamla påståendena om att mättat fett är farligt vilade på, är manipulerade och falska och dels kommer det ny forskning som inte visar på några skadliga effekter utan snarare tvärtom. Mättat fett kan tom skydda mot hjärtkärlsjukdom!


Om du till exempel vill stärka din fertilitet och öka dina chanser för en hälsosam graviditet, är mättade fetter samt kolesterol viktigt näringsämnen. De utgör nämligen bland annat byggstenar till dina könshormoner samt för D-vitamin. Att äta mer fett är ett av mina viktigaste råd när det kommer till just fertiliteten, men alla har nytta av en bra hormonbalans. Nu produceras 80% av allt kolesterol som kroppen behöver i levern, men du behöver även få i dig det via kosten. Så länge du undviker socker och stärkelse och håller blodsockret på en jämn och låg nivå behöver du absolut inte oroa dig för att få för höga kolesterolvärden i blodet.


Jag tipsar alla mina klienter om att få i sig mer fett och kommer med tips och råd hur man gör. Till en klient provade jag detta recept som ersättning för de energibars som man kan köpa, men som inte alltid är så nyttiga.

Mina smarriga energibars är utan onödiga tillsatser eller socker, men innehåller massa nyttigt fett! De är superbra att ha hemma eller med sig när man behöver få upp energin. Perfekt mellis!


Du behöver:

125 g kakaosmör

100 g kokossmör

50 g kokosolja

1 dl kakaopulver (gärna raw)

2 dl riven kokos

1 dl chiafrön (eller 1 dl riven kokos till)

Valfritt: Lite honung eller annan sötning, vaniljpulver eller vaniljextrakt, hackade valfria nötter (tex mandlar eller jordnötter).


Gör så här:

Smält kakaosmöret, kokossmöret och kokosoljan i vattenbad.

Tillsätt ev honung när oljan och smöret smält och rör ordentligt.

Rör sen ner kakaopulvret.

Rör ner riven kokos och chiafrön och ev vanlij.

Klä en liten avlång form med bakplåtspapper och häll upp smeten.

Strössla ev hackade nötter över.

Ställ i kylskåp (ca 1 timme) eller i frysen tills smeten stelnat.

Skär upp i rutor. Förvara i frysen eller i kylen.Kakaosmöret som jag använde hittar du här.

Du kan såklart göra eget kokossmör se recept här, men jag använde det här.

Här hittar du raw kakaopulver.


Här är ursprungsreceptet som jag inspirerades av.


Nedan är lite länkar där jag har hämtat fakta och inspiration till det här inlägget:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/22/7-reasons-to-eat-more-saturated-fat.aspx

http://www.jonasbergqvist.se/kolesterol-ar-bra

https://drhyman.com/blog/2017/06/05/food-fat-infertility/

http://www.jonasbergqvist.se/energiskola-2-fettsyror


Allt gott!

//Lotta


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

I vår webbshop hittar du våra program och saker vi gillar och rekommenderar, kolla in den här.

Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster.

1,045 views0 comments
bottom of page