top of page

Cleanse och detox - funkar det egentligen?Det här med detox och cleanse och hur det fungerar kan verka knepigt. Det finns gott om detoxprogram, metoder och produkter samtidigt som många hävdar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att det fungerar. Trots det känner många att de verkligen mår bättre efter en detox eller cleanse. Så hur ligger det till egentligen?

Att gifter lagras i kroppen är vedertaget. Vi vet att miljögifter och tungmetaller lagras i djur och att koncentrationen ökar ju högre i näringskedjan man kommer. Speciellt lagras det i fett och det är därför vi inte får äta så mycket strömming som är fiskad i Östersjön till exempel. Torsken som är en magrare fisk har inte samma koncentration av dioxiner och PCB som strömming har. Även människor lagrar gifter i sin fettvävnad. På Vårdguiden i Stockholms Län står det appropå amning och viktnedgång: ”Däremot bör du inte banta aktivt under amningsperioden eftersom du har miljögifter lagrade i kroppsfettet och de frigörs vid bantning och kan gå över till bröstmjölken.”

Vår kropp har sitt eget reningssystem och är skapad för att ta hand om de gifter som den utsätts för. Alla är överens om att om man har friska njurar, lever, mage och lungor ser kroppen till att effektivt göra sig av med de gifter och det skräp som inte hör hemma i kroppen. Problemet är ju att vår värld idag är så pass förorenad och att vi dagligen utsätts för mängder av kemikalier. Kroppens reningssystem har jämt jobb med att hålla näsan över vattenytan… Utöver detta är det många kroppar som belastas ytterligare genom för näringsfattig mat, stillasittande, för lite vatten och för mycket stress. Istället för att låta gifter flyta runt i blodet och skapa oreda, ser kroppen till att ”gömma” undan det i fettreserven när den inte klarar av att oskadliggöra allt på det sätt som det egentligen är tänkt.

Vi vet också att vår kropp och våra organ fungerar som bäst när vi får i oss rätt näring, tillräckligt med vila, frisk luft, vätska och rörelse. Så om man maximerar det som kroppen stärks av och minskar det som belastar kroppen och dess förmåga att oskadliggöra gifter och rensa ut dem, kan det inte annat det gynna oss.

Det bästa vore om vi varje dag kunde maximera de goda förutsättningarna och minimera de dåliga, men de flesta lever inte sina liv så. Därför kan en kortare period med lite extra fokus på detta ändå ge en positiv effekt på kort sikt. Samtidigt som det kan inspirera till en mer hälsosam livsstil i ett längre perspektiv.

Det är inte garanterat att du kommer ha lägre koncentration av miljögifter i din fettvävnad efter en cleanse/detox. Däremot kan vi lova att din kropp har bättre förutsättningar att ta hand om gifterna. Genom att maximera näring, stimulera cirkulationen i kroppen, se till att du är vätskebalanserad och får tillräckligt med vila, stöttar och stärker du kroppens egen självrening. Om du dessutom minskar på belastningar i form av socker, alkohol, vitt mjöl, mjölkprodukter och stress frigör du kapacitet i dina rensningsorgan till att ta hand om gifter och annat skräp. En väl sammansatt cleanse, med massor av grönsaker, vegetabiliskt protein och fett av god kvalitét, i kombination med andra stärkande komponenter är inga konstigheter. En frisk, vuxen person har inget att förlora på att prova. Det är bara om du är gravid, ammar eller är sjuk som du tillfälligt ska undvika att genomföra en detox/cleanse.

Till syvende och sist är det bara du som kan känna efter i din egen kropp. Många upplever att de känner sig piggare, lättare, gladare med mer energi och mindre sötsug efter en detox/cleanse. Om du därtill kan plocka med dig några nya, hälsosammare vanor in i vardagen, så är det ingen tvekan om att du och din kropp har gjort en rejäl hälsovinst!

#cleanse #detox #forskning #gifter

145 views0 comments
bottom of page