top of page
  • lotta

Bästa soltipsen!Detta inlägg innehåller reklam och en rabattkod.


Vi älskar känslan av varma solstrålar mot huden och njuter gärna av att vara i solen även under varma soldagar. Solen ger ju inte bara livsviktigt D-vitamin utan stimulerar även serotonin och olika hormoner som bidrar till en bra hormonbalans och välmående.


Bästa tiden att få D-vitamin är när solen står som högst på himlen, mellan kl 10 och 14. Då är det också som störst risk att bränna sig, men beroende på hudtyp så klarar man 5-15 minuter utan att bli röd. Så vi brukar se till att få en oskyddad stund i solen mitt på dagen för att ändå få vår D-vitamindos. Det är ju trots allt inte många dagar om året som det är möjligt, inte ens på sommaren. Inte här i Sverige i alla fall...


Men vi vill ju absolut inte bränna oss heller så soliga dagar ser vi till att skydda oss under större delen av dagen, antingen genom att vara i skuggan eller att ha på sig kläder och en hatt/keps.

Men ibland när man till exempel är ute till sjöss, sportar eller bara vill ligga lite längre på stranden, när man inte kan eller vill täcka kroppen, använder vi en bra solskyddskräm.


Det tycks kanske enkelt att välja en bra solkräm; vi har lärt oss att man ska ha en kräm som har hög SPF och som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Det gäller de flesta krämer idag, men om man som vi helst undviker kemikalier, parfymer och syntetiska oljor, då är det inte lika enkelt. Särskilt viktigt tycker vi är att ha koll på innehållsförteckningen. Solskyddsprodukter är nämligen bland de hudvårdsprodukter som innehåller mest kemikalier. Då man också använder de när man är varm och svettas så går de verkligen in i huden och in i kroppen. Det är faktiskt en förutsättning för att de ska kunna skydda mot solens strålar, att de går ner djupt i huden alltså. Det är därför man ska smörja sig minst en halvtimme innan man går ut. Just för att krämen ska hinna gå in i huden. Dessutom har det visat sig att dessa kemikalier också skadar miljön och inte minst alla vackra korallrev. Så fler tropiska öar och länder förbjuder användning av sådana krämer.


Sen finns det även fysikaliska skydd. Det är krämer som lägger sig på huden och som ger en skyddande barriär som filtrerar bort det mesta av UV-ljuset. Men bara för att en kräm innehåller ett fysikaliskt filter av tex zink-oxid, är det inte säkert att de är helt riskfria ändå. Det blev jag varse för några år sedan när jag skulle köpa en solskyddskräm för små barn, på ett av våra vanliga apotek inför en resa till Thailand. Jag testade en klick av krämen på handen och såg att den inte blev vit, trots att det var ett fysikaliskt filter. Då anade jag oråd direkt, det betyder nämligen att det är nanopartiklar i. Det gör att man slipper bli vit när man smörjer in sig, men istället så har man ingen aning om hur dessa partiklar påverkar oss. Man vet att de kan ta sig in överrallt i kroppen, även passera hjärnblodbarriären och ta sig in i hjärnan. Nej det undviker vi helst!


Men nu har vi hittat en storfavorit att använda i sommar, nämligen solskyddsprodukter från SunTribe. SunTribe är grundat av tre studenter som ville ha ett miljövänligt och ofarligt alternativ när de var ute och klättrade, surfade eller var ute i naturen.Och vi älskar verkligen innehållet Suntribe har i sina produkter. Till exempel så innehåller deras solskyddskräm för både kropp och ansikte bara 8 ingredienser - solrosolja, icke-nano zink-oxid, kokosolja, bivax, kakao och kakaosmör, sheasmör och E-vitamin. Alla ingredienser är snälla mot både kroppen och miljön. Inga starka parfymer utan bara mild doft av kakao och kokos. De har också en barnvariant som även har äkta vanilj i sig som doftar så gott att man skulle vilja äta upp den! Och man blir ordentligt vit när man smörjer sig!


Så under förra veckans seglarskola med barnen så var de alltid med i väskan!

Andra saker som vi gillar med SunTribes produkter är att man inte känner sig så där smetigt kladdig som vissa andra ekologiska solskyddskrämer gör och de är till största del ekologiska, helt naturliga och utan några syntetiska kemikalier. De är inte heller utspädda med vatten vilket gör dem väldigt dryga. De skyddar självklart mot både UVA och UVB-strålar (SPF 30 = 97% UVB-skydd). De är ej testade på djur och själva tuberna är gjorda av material från sockerbeta som är biologisk nedbrytbar. Japp, ni förstår att det här är vår nya solfavorit och vi blev så glada när de även vill vara sponsor till podden! Tack så mycket SunTribe!


Självklart har vi fått en rabattkod om du vill prova deras fina produkter. Med koden hälsosnack får du 15% rabatt på suntribesunscreen.com

Så in och kika på deras fina sortiment och våga vara ute i solen när den kikar fram i sommar!
140 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page