top of page

Angelas trendspaning från L.A.

Updated: Nov 23, 2018Jag spenderade nyligen några fantastiska dagar i hälsomeckat Los Angeles. Nu tänkte jag dela med mig av mina reflektioner från resan. Jag baserar reflektionerna på bitar som jag anser är viktiga i en hälsosam livsstil; nämligen mat, träning/motion, vardagsrörelse och sömn.


Det första jag kan konstatera är att Los Angeles är en stor stad och en kontrastrik plats. Vänds huvudet åt ena hållet möts jag av salladsbarer och vältränade människor med en hälsosam utstrålning. Riktar jag blicken åt andra hållet ser jag snabbmatsrestauranger och människor med kraftig övervikt. Det är å ena sidan enorma hus och ekonomisk överflöd och å andra sidan extrem utsatthet och fattigdom. Det är på något sätt gott om extremerna och ganska lite av det vi i Sverige skulle kalla lagom.

Över till en av mina hjärtefrågor, nämligen maten. Det finns massor att välja på så det kräver sin research att hitta bra ställen som dessutom kan anpassa sig till min kost, som ändå får räknas som en specialkost. Jag äter en strikt paleo i botten men har dessutom en del allergier och intoleranser att ta hänsyn till. Det är fantastiskt att hitta de ställen som är intresserade och pålästa och erbjuder mat av hög kvalitet. Jag får uppleva total lycka när jag nämner paleo och de svarar med ett leende att det inte är några problem. Många ställen erbjuder glutenfria och veganska alternativ. Gräsbeteskött är mer en regel än ett undantag där. Underbart! På många sätt känns matsituationen ganska lik den i Sverige; det finns många bra alternativ om man är i storstäderna och lägger lite energi på reka i förväg. Det gräsbetade köttet är dock tyvärr fortfarande svårt att hitta på restauranger här hemma.

När det gäller träning så passerar jag mängder av gym, yogastudios och människor som är på väg till eller från träningen. Längs strandpromenaden i Santa Monica finns stora ytor med utegym. Där får jag känslan av att man inte bara hänger för sin egen hälsas skull; de tränar styrka, akrobatik, yoga mm i minimala kläder för att visa upp sina vältrimmade kroppar. Inget fel med det, träningen gör ju gott ändå. Och nog måste jag erkänna att det är roligt och inspirerande att få chansen att sätta mig på en mur bredvid och imponeras. Så summa summarum känns det som att de som tränar, de tränar mycket och dedikerat. Sen ser det ut att finnas en del (precis som här hemma) som inte tränar alls.Angela testar kundaliniyoga i L.A.

Vardagsmotionen verkar skilja sig en hel del från städerna i Sverige där vi går och cyklar ganska mycket. Los Angeles är verkligen bilismens stad. Det är väldigt mycket trafik och ska folk någonstans så tar de bilen. Avstånden är ganska stora, så det spelar såklart också in. Jag gick så mycket jag kunde men sneglade även på systemet för lånecyklar utan att få ändan ur. Det var också uppenbart att LA-borna inte åker kollektivt. Vi fick många konstiga blickar när vi pratade om att åka tunnelbana. Den är tydligen bara till för de som inte har råd med egen bil. Vi tog tunnelbanan ändå och den var både billig, fräsch och säker tyckte vi.

Jag kan inte uttala mig om huruvida människorna i LA sover gott eller inte. Jag kan dock konstatera att de har goda förutsättningar klimatmässigt att följa sin cirkadianska rytm. Det är soliga, klara och lagom varma dagar som uppmuntrar till dagsljus och vistelse utomhus. Min egen sömn mådde dock inget vidare av en relativt kort vistelse på en plats med nio timmars tidsskillnad. Fördelen med att jag inte ställde om till LA-tid var att det gick lätt att komma tillbaka hem och sova gott. Så som det ofta är i slutändan - borta bra men hemma bäst! :)

/Angela


Vill du ha fler tips om en hälsosam livstil? Vi erbjuder hälsocoaching till dig som vill komma igång med hälsosammare och härligare vardagsvanor. Läs mer på Vitalista.se under fliken "Hälsocoaching".

Vi föreläser också! Till exempel på företag med vår uppskattade föreläsning med konkreta tips för en effektivare och hälsosammare arbetsdag. Välkommen att mejla oss på info@vitalista.se för mer information om du vill att vi kommer till din arbetsplats. Du kan också läsa mer här.

Lyssna gärna på vår podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria. I nästan varje avsnitt intervjuar vi en aktuell hälsoprofil som delar med sig av forskning, fakta, goda råd och en massa inspiration. Du hittar den överallt där du vanligtvis lyssnar på poddar, som Spotify, Acast och Podcaster.

Vår bok Clean Reset - 3 effektiva steg till din läkande kost hjälper dig att ta reda på vilken mat som just du mår bra av. Den hittar du i bokhandeln eller till exempel här. Vi har också skapat en inspirerande och praktisk webbkurs i samarbete med tidningen Hälsa. Den hittar du här.106 views0 comments
bottom of page