top of page

# 2 för fertiliteten - solens kraftAnledningen till att det föds så många mer barn på våren än på hösten är nog inte bara därför att man ligger mer på sommaren. Jag tror att det finns en ytterligare förklaring... nämligen D-vitamin.

Brist på D-vitamin kopplas till infertilitet och på senvintern/vårkanten är våra D-vitamindepåer som lägst. Inte konstigt att vi känner oss trötta och har svårt att stå emot allt från influensor, förkylningar, kräksjuka till halsfluss, då D-vitamin är superviktigt för vårat immunförsvar.

Det finns massor med fördelar att se till att man har optimala D-vitaminnivåer i blodet. För kvinnor har det en positiv effekt på endometrios och PCOS, samt har en påverkan på resultatet av IVF. För män bidrar D-vitamin till spermiernas utveckling, kvalitet och antal.

Vad är då optimala nivåer? Enligt de senaste rönen bör man ha ungefär 40 ng/ml D-vitamin i blodet. Det innebär att du behöver få i dig 70-80 IU D3 per kg kroppsmassa. Alltså väger du 50 kg bör du äta minst 3500-4500 IU D3 om dagen. Väger du 70 kg 4900-5600 IU D3 per dag, osv.

Då vi lever i ett ganska solfattigt land, behöver vi tänka lite extra på att se till att ta tillskott av D3, speciellt under vinterhalvåret. D-vitaminproduktionen i huden är som störst när solen står över 45 grader, dvs mitt på dagen under sommarmånaderna. Det är inte så många veckor om året som vi får chansen att verkligen tanka i oss D-vitaminet genom solen, så tillskott är att rekommendera även på sommaren då vädret är mulet.

Fast det slutar inte där! Det finns fler fördelar med solens strålar… Vår sexualitet styrs till stor del av hur mycket testosteron man har, både som man och kvinna. Studier visar att när män exponerar sin rygg eller bröst för solen, ökar testosteronet med upp till 120%. Råkar han sola hela ”paketet” ökar testosteronnivån med så mycket som 200%! När kvinnor solar ökar deras förmåga att ta upp östrogen. Alltså finns det bra anledningar för ”sex on the beach”! Se för guds skull bara till att ni inte blir upptäckta…

Du kan läsa mer här och här.

Roy Dittman, Brighton Baby, 2012.

#maxafertiliteten #Dvitamin #sol

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page