top of page

ÄCV - hälsobringare sedan tusentals årDags för del fyra i serien Fem Fantastiska Födoämnen för Floran. Idag handlar det om äppelcidervinägerns välgörande egenskaper.

Vinäger ska ha använts för sina hälsofrämjande egenskaper i över 4 000 år.

Äppelcidervinäger (ÄCV) innehåller en hög halt ättiksyra, har antimikrobiella och antioxidativa egenskaper och är full av hälsosamma enzymer.

ÄCV hjälper till att:

  • stödja de goda tarmbakterierna och stärka tarmslemhinnan (reglerar pH värdet)

  • stimulera produktionen av magsyra

  • kontrollera blodsockerbalansen (särskilt bra för diabetiker)

  • förbättra näringsupptaget

  • stödjer viktnedgång genom att öka mättnadskänslan

Fina grejer!

När du köper äppelcidervinäger, ta dig tid att leta upp en flaska av bra kvalité som är opastöriserad. Kolla i botten av flaskan – där ska det vara lite grumligt. Det är rester av ”vinägermamman”. Jag brukar använda Kung Markattas eller Urtekrams ekologiska, opastöriserade äppelcidervinäger som är lagrad på ekfat i 6 månader.

Här följer två tips på hur du hälsoboostar dig själv med äppelcidervinäger.


Drick ett glas ÄCV-vatten

Stärk matsmältningen och ta del av äppelcidervinägerns hälsofrämjande egenskaper genom att blanda 1 tesked ÄCV i ett glas med vatten och drick detta 10 minuter innan din måltid.

Golden Temple Dressing

Eller "yogadressingen” som jag kallar den eftersom det är ett yogiskt recept som ofta serverats på yogaretreat som jag har varit på. Den har blivit vår familjs favoritdressing! Den är god som salladsdressing, men också som sås till allt möjligt. Det är perfekt att alltid ha en flaska yogadressing i kylen, då piffar man lätt upp vilken enkel måltid som helst; t.ex. en pytt av lite kokta grönsaker, råris och dressingen som sås. Det blir supergott!


2 tomater (eller motsvarande mängd små-tomater)

0.1 dl äppelcidervinäger

0.2 dl tamarisoja

2 tsk torkad basilika

1 vitlöksklyfta

1, 25 dl kallpressad ekologisk rapsolja

En klick honung

Svartpeppar efter smak

Skär tomaterna i bitar. Mixa tomater, vitlök, honung och tamari. Tillsätt resten av ingredienserna, oljan sist. Rör om och låt stå och dra en stund innan servering. Förvaras i kylskåp och håller ca en vecka.


#tarmflora #godatarmbakterier #läktarmen #diabetes #äppelcidervinäger #antiinflammatoriskkost #matsommedicin #recept

25 views0 comments
bottom of page